Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

ÜLKEMİZDE 147 PARTİ VAR

  Ülkemizde partisine kızan, kopan kişiler hemen parti kuruyor. Bu partiler mantar gibi biter ve ortalıkta siyasi partilerden geçilmez olur. Çoğunun halk adını bile bilmez. “Türkiye için değil, Türkiye benim için var.” diyenler kendi çıkarları, koltuk kavgaları için bu partileri kuruyorlar.  Alıcısı olmayan, satılmayan çürüyüp dökülen mallar gibi zaman içinde çoğunun varlığı bile hissedilmeden kayboluyorlar. “Türkiye varsa ben varım.” diyebilen partiler ayakta kalıyor, ülkenin idaresinde bulunup insanların mutlu-huzurlu insanca yaşamı hissettirerek yollarına devam edebiliyorlar. Cumhuriyeti hukuksuz, adaletsiz, tek kişi idaresi ile keyfi davranışlarına göre bırakan siyasi partiler anlamsızlaşır ve halk nazarında kabul görmez. Demokrasi HUKUKSAL ve AHLAKSAL bir kavram olup insan sevgisini ve hoşgörüyü ön planda tutar. Siyasette dargınlık, öfke olmaz UZLAŞMA olur.  En son yapılan seçim sonuçlarına baktığınızda aklınızda kalan CHP-AKP-YRP-MHP ve İYİ Partiyi bulursunuz. Diğerleri ya sadece kendi başlarının milletvekili yapmak ya da iktidar nimetlerinden parsa kapmak için bulundukları izlenimini yaratmışlardır.  SİYASET: Politika gruplar arasında kararların alındığı veya bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin bir dizi faaliyetlerini ifade eder.  167 ülke arasında:  Bu siyasal partilerle dünya ekonomisinde 103. Sıra, Medya özgürlüğünde 165, Refah endeksinde 93,  Enflasyonda dünya sıralamasında 10. sırayı almışız. SİYASİ BİR ÇÖZÜM-UZLAŞMACI ve ŞİDDETSİZ bir anlamı varken HÜKÜMETİN SANATI VEYA BİLİMİ olarak tanımlanır.  İnsanlar fikirlerini temsil etmek için siyasi partiler kurarlar. Yasaları çıkarma, iç-dış güç kullanma, müzakereler yapma için varlıklarını sürdürürler. Bu işleri yapmak için uzlaşma hoşgörü şarttır.  147 parti nasıl bir arada bir görüş etrafında birleşebilir. Bu partilerin azalmasında ülke çıkarları ön plandadır. Siyaset kelimesinin kökü Arapça ‘siyasa’ dan  gelir. Yönetmek, eğitmek, yetiştirmek anlamındadır. Bu işlemleri yerine getiremeyen siyasi partiler kendilerini hemen kapatmalı,  halkın daha sağlıklı düşünüp oy vermesine olanak sağlamalıdır. Siyaset çevremizin bir parçası, beslenme, giyinme, çalışma, sevme, savaşma gibi konuları da içinde barındırır. Siyasi kararlar ise DEVLET YÖNETİMİ ile ilgili kişiler, örgütler, eylemler, sorunların çözümü, uzlaşma, birleşme, barıştırma işlerini oluşturur. Yani siyaset tüm toplumu kapsamaktadır. “Siyaset, farklı çıkarlar arasında bölünmüş toplumların, şiddet içermeyen özgür tartışma yoluyla yönetilmesidir.” Siyaset, kimin neyi ne zaman ve nasıl elde ettiği ile ilgilidir.  Ülkenin ve insanlarının kalkınmasına hiçbir faydası olmayan, devlet yönetimine katkı sağlamayan meclise giremeyen partiler kendilerini sorgulamalı 147 parti yerine 2-3 veya 4 Parti ile seçimlere girilmelidir.
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2024 - Cuma
Yakup CEYLAN

ÜLKEMİZDE 147 PARTİ VAR

 

Ülkemizde partisine kızan, kopan kişiler hemen parti kuruyor. Bu partiler mantar gibi biter ve ortalıkta siyasi partilerden geçilmez olur. Çoğunun halk adını bile bilmez.

“Türkiye için değil, Türkiye benim için var.” diyenler kendi çıkarları, koltuk kavgaları için bu partileri kuruyorlar.

 Alıcısı olmayan, satılmayan çürüyüp dökülen mallar gibi zaman içinde çoğunun varlığı bile hissedilmeden kayboluyorlar. “Türkiye varsa ben varım.” diyebilen partiler ayakta kalıyor, ülkenin idaresinde bulunup insanların mutlu-huzurlu insanca yaşamı hissettirerek yollarına devam edebiliyorlar. Cumhuriyeti hukuksuz, adaletsiz, tek kişi idaresi ile keyfi davranışlarına göre bırakan siyasi partiler anlamsızlaşır ve halk nazarında kabul görmez.

Demokrasi HUKUKSAL ve AHLAKSAL bir kavram olup insan sevgisini ve hoşgörüyü ön planda tutar. Siyasette dargınlık, öfke olmaz UZLAŞMA olur.

 En son yapılan seçim sonuçlarına baktığınızda aklınızda kalan CHP-AKP-YRP-MHP ve İYİ Partiyi bulursunuz. Diğerleri ya sadece kendi başlarının milletvekili yapmak ya da iktidar nimetlerinden parsa kapmak için bulundukları izlenimini yaratmışlardır.

 SİYASET: Politika gruplar arasında kararların alındığı veya bireyler arasındaki güç ilişkilerinin, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerinin bir dizi faaliyetlerini ifade eder.

 167 ülke arasında:

 Bu siyasal partilerle dünya ekonomisinde 103. Sıra, Medya özgürlüğünde 165, Refah endeksinde 93,  Enflasyonda dünya sıralamasında 10. sırayı almışız.

SİYASİ BİR ÇÖZÜM-UZLAŞMACI ve ŞİDDETSİZ bir anlamı varken HÜKÜMETİN SANATI VEYA BİLİMİ olarak tanımlanır.

 İnsanlar fikirlerini temsil etmek için siyasi partiler kurarlar. Yasaları çıkarma, iç-dış güç kullanma, müzakereler yapma için varlıklarını sürdürürler. Bu işleri yapmak için uzlaşma hoşgörü şarttır.

 147 parti nasıl bir arada bir görüş etrafında birleşebilir. Bu partilerin azalmasında ülke çıkarları ön plandadır.

Siyaset kelimesinin kökü Arapça ‘siyasa’ dan  gelir. Yönetmek, eğitmek, yetiştirmek anlamındadır. Bu işlemleri yerine getiremeyen siyasi partiler kendilerini hemen kapatmalı,  halkın daha sağlıklı düşünüp oy vermesine olanak sağlamalıdır.

Siyaset çevremizin bir parçası, beslenme, giyinme, çalışma, sevme, savaşma gibi konuları da içinde barındırır. Siyasi kararlar ise DEVLET YÖNETİMİ ile ilgili kişiler, örgütler, eylemler, sorunların çözümü, uzlaşma, birleşme, barıştırma işlerini oluşturur. Yani siyaset tüm toplumu kapsamaktadır.

“Siyaset, farklı çıkarlar arasında bölünmüş toplumların, şiddet içermeyen özgür tartışma yoluyla yönetilmesidir.” Siyaset, kimin neyi ne zaman ve nasıl elde ettiği ile ilgilidir.

 Ülkenin ve insanlarının kalkınmasına hiçbir faydası olmayan, devlet yönetimine katkı sağlamayan meclise giremeyen partiler kendilerini sorgulamalı 147 parti yerine 2-3 veya 4 Parti ile seçimlere girilmelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.