ATATÜRK KİMDİR (1881-1938)
Kurtuluş savaşının önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanıdır.
Makedonya’nın Selanik kentinde doğdu. Annesi Zübeyde Hanım babası Ali Rıza Efendi’dir. Adı Mustafa iken matematik öğretmeni Üsküplü Mustafa Efendi “mükemmel, olgun” olduğu için ‘Kemal’ adını koyar. 21 Haziran 1934 tarih 2525 SOYADI KANUNU ile ‘ATATÜRK’ soyadı verilmiştir.
Atatürk’ü tanımlarken yabancılar O’nun için 73 sıfat kullanmıştır. “Doğu’nun Kahramanı, Evrensel Sima, Çağımızın En Büyük Adamı, Dünyanın En Büyük Devlet Kurucularından Biri, Hürriyet Şampiyonu, Dünya’nın Yetiştirdiği En Büyük Reformculardan Birisidir.
Falih Rıfkı Akay “zaman içinde değeri anlaşıldıkça artan dev bir fikrin ta kendisidir o. Biliriz ki fikirler hiçbir zaman ölmez o çok okuyan (3997 kitap okuduğu) 12 kitap yazdığı ( Nutuk, Geometri, Güneş, Dil Teorisi, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal, Cumalı Ordugahı, Anafartalar Muhaberatına Ait Tarihçe, Sivas Kongresi Raporu, Arıburnu Muharebeleri Raporu, Hatıra Notları 1916, Belgelerle Bursa Nutku, Bağımsızlık Benim Karakterimdir, Eskişehir – İzmit Konuşmalar), Türkçe dışında Arapça, Almanca, Fransızca, Farsça, Bulgarca, İngilizce ve Rusça olarak 7 dil biliyordu. 57 yıllık yaşamında çok savaşlar yapmış sonucunda Osmanlı İmparatorluğunun küllerinden Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş bizlere bir vatan bırakmıştır.
Cumhuriyetin yaşaması için yaptığı yenilikler ise;
- Eğitim, sağlık, ulaşım ve sanayi alanında çalışmalar
- Okullar, hastaneler, fabrikalar, köprüler
- Uzunluk, ağırlık ve zaman ölçüleri değiştirildi.
- Arapça alfabesi kaldırıldı, Latin alfabesi kabul edildi.
- Kadınlara seçme- seçilme hakkı tanındı.
- Soyadı kanunu kabul edildi.
- İnsanlara çeşitli hak ve özgürlükler verildi.
- Medreseler kapatıldı, modern okullar açıldı.
- Din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı.
- Din kurallarına göre çalışan mahkemeler kaldırıldı.
- Tarımda yeni aletler kullanıldı. Köylere elektrik ve telefonlar verildi.
- Tevhid-i Tedrisat kanunu ile öğretim birleştirildi.
- Türk Dil ve Türk tarih kurumu kuruldu.
- Sanayi kuruluşları ve bankalar açıldı.
- Devrim ve ilkeleri ile ülkemizin çehresi değiştirildi.
Her toplum yapısı gereği değişime uğrar, farklılaşır. Bu değişimi belirli kişiler yapar. Atamızın yaptığı bu değişiklikler gelen iktidarlar tarafından çoğu dejenere edilerek bozulmuş ülke cumhuriyet rejiminden uzaklaşmaya başlamıştır.
İç ve dış politikalar ilkesel olarak değişmiştir. Eğitim, sağlık, ekonomik, siyasal, dinsel, sorunlar artmış, ülke insanı mutsuz olurken, sığınmacıların yaşadığı, rahat ettiği yer olmuştur. Dolar 27 TL’yi geçmiş, akaryakıt fiyatları 40 TL’ye dayanmıştır. Atam ölümünün 85. yılında seni özlemle anıyor, tüm yaptıklarının bekçisi olmaya devam ediyoruz.
“Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.”