PISA: Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı
PISA’nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği örgütü tarafından 1997’de geliştirilen uygulama uluslararası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını sınamaktadır.
PISA OECD örgütü tarafından 15 yaşındaki çocukların derslerine ve hayatlarına göre yapılan değerlendirme sınavıdır. Matematik okuryazarlığı, Fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerilerini ölçer. Okuryazarlık; öğrencilerin potansiyelini ölçmekle ve topluma yararlı bir insan olması ile ilgilidir. Okuryazarlık kelimesi öğrencinin bulma, bulduğu şeyi kullanma ve kabul edip değerlendirmesini anlatmaktadır.
PISA’ya giren okullar; ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, anadolu güzel sanatlar lisesi, spor lisesi, anadolu imam hatip lisesi, mesleki teknik ve anadolu lisesi, çok programlı anadolu lisesi.
2 Aralık 2023 tarihli yazım “TÜRKÇE KONUŞMAYI BİLİYOR MUYUZ? “ en az okunan yazım oldu. İnsanlar nedense bilimsel yazılardan hoşlanmıyor. Dedikodu, kim başkan adayı olacak, kim muhtar gibi siyasi yazıları okurken kişiler üzerinden yorumları yapabiliyor. Bazen de hiç alakası olmayan yorumları yapabiliyor. Okumanın çok önemli olduğu, konuşmayı unuttuğumuzu anlatmaya çalıştığım yazımın önemini PISA sonuçlarında daha iyi anladım. Halkımızın da okumaya, konuşmaya, Türk dilini doğru kelimelerle anlamaya ve anlatmaya çaba göstermesini diliyorum. Gelelim konumuza: 81 ülke ve bölgede 15 yaşında ki gençlerin okuma, matematik, fen (bilim) seviyelerinin değerlendirildiği 2022 PISA araştırmasında Türkiye Matematikte 39. Fen’de 34, okumada 36. Sırada yer aldı. Singapur tüm alanlarda birinci oldu. Başarısızlığın diğer nedeni çocuklar iyi beslenemiyor. %44 hayatından memnun değil. Her yıl ülkemiz sıralamada geriliyor. 2018’e göre okumada 10 puan matematikte 15 puan düşmüş... bu da gösteriyor ki gençlerimiz okumuyor, okuduğunu anlamıyor. Türkçe iyi olmayınca Matematik soruları anlaşılmamış. Bazıları bu başarısızlıkları Türkiye ekonomik yönden bu kadar kötü enflasyon %100’ün üzerinde iken %5.9 ekonomik olarak yılın 3. Çeyreğinde büyümüş. Herkesin alım gücü düşmüş, geçinemezken, hiçbir fabrika açılmamış, üretim yapılamıyorken nasıl büyümüşüz? BUNUN GİBİ “ Okumak özgürlüğe açmaktır...” “Okumak insana olgunluk, konuşmada canlılık, yazmada açıklık verir.”
Atatürk “ Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki Türk Milleti, Türk Sanatı, Türk İktisadiyesi, Türk Şiir ve Edebiyatı bütün güzellikleri ile gelişir” diyor. Milli Eğitimi yönetenler fenden, bilimden, okumadan uzaklaşmasın. Herkes işini yapsın. Din ile bilimi karıştırmayalım.
Değerler eğitimini okullardan çıkaralım. Çocuklarımız dinini öğrensin ama camileri, mezarlıkları temizleterek ne din öğretilir ne de fen...
SONUÇ: BAŞARI VE MİLLİ EĞİTİME AYRILAN ÖDENEK DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA.
Başarının sırrı ÇALIŞMAK iken biz şansta, torpilde, dış etkenlerde neden arar oluk...