Devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk gibi olmalıdır. Dili Atamızın söylev ve demeçlerindeki gibi kucaklayıcı ve bilgilendirici olmalı. Her zaman Türk ulusunu öven, onurlandıran, yalan söylemeyen ifadeler kullanmalıdır. Atamızın arkadaşları da aynı söylemler içindedir. İnönü Lozan barışında bilgisi ve konuşma şekli ile milleti savaştan uzak tutmuş, ülkemize bağımsızlık kazandırmış tam bir asker ve diplomattır.
Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir askeri bilgi ve devlet terbiyesi ile devletin bir kurşununu israf etmemiş ve ettirmemiştir. İnsanlarına bir baba-ana şefkatiyle yaklaşmış, onları savaşların getirdiği tüm kötülüklerden korumaya çalışmışlardır.
Yurtta ve dış temsilciliklerde devleti temsil eden politikacı, bürokrat ya da diplomatlar görev alanlarında saygınlık kazanmış devleti ve toplumu adil bir şekilde yöneten kişilerdir. Bu kişiler hayatını devlet işlerine adamış, devletin ve halkın menfaatleri için bugünü ve yarını düşünen sadece yaptıkları ile değil, tutarlı davranışlarıyla devlet aklını işleten, liyakat sahibi, yabancı dil bilen kişilerdir.
Devlet adamı bugün ne söylediğini unutup, yarın tam tersini söyleyen, kendisinin ve çevresinin içine geldiği gibi politikalar üreten ben ekonomistim diyerek ekonomiyi alt-üst eden, paramızın değerini düşüren, enflasyonu yükselten, halkını açlığa, yoksulluğa mahkum eden değildir.
“GÖREVİNİ EN İYİ YAPAN VATANINI EN ÇOK SEVENDİR.” Platon “Devlet işleri, içten gelen bir sevgi, edep ve kamil akıl ile yürütülmezse onun sonu çöküş olur, yok oluş olur.”
Bugün biz bunları yaşıyoruz. Halkını ikiye bölen, bana oy verenlere hizmet veririm diyen, hakaret dolu kelimeler kullanan, agresifleşen kişiler değil; herkesi kucaklayan, israftan kaçınan, kibir ve gösterişten uzak görevini bilen, ülkesini seven olmalıdır.
Winston Churchill “Siyasetçi gelecek seçimleri düşünür, devlet adamı gelecek nesilleri düşünür.” diyor. Hem siyasetin içinde olacaksın, hem oy isterken her türlü yalana başvuracaksın sonra da devlet adamı şapkasını giyip ülkeni yönetmeye çalışacaksın. OLMUYOR!
Devlet: Toprak bütünlüğüne bağlı kalarak siyasal bakımından örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu TÜZEL VARLIKTIR. Egemenlik ve hukuk içinde örgütlenir. İnsan-Egemenlik-Ülke unsurunu içinde barındırır. Devlet devamlı ve süreklidir. Hükümet devlet işleyişini sağlayan, devletin bir parçası, geçici olan belli ideolojileri temsil edendir.
“Bir devlet adamı kerameti kendinde görmeye başladı mı devlet adamlığını yitirdi demektir. Hiç kimse hiç kimseden daha akıllı değildir. Birlikte herkesten akıllıyız millet ve devlet işlerinde herkes, herkese yardım edecek ve hiç kimse bundan iftihar payı çıkarmayacak düstur budur.” Mustafa Kemal Atatürk
“KELİMELERİN GÜCÜNÜ ANLAMADAN, İNSANLARIN GÜCÜNÜ ANLAYAMAZSIN.”