Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

SINAV MARATONUNA GELMEDEN

       Bu sınavlara sadece öğrenciler değil VELİ ve ÖĞRETMENLERDE hazırlanıyor.  Ailelerin sınav içeriğinden, sistemden,  sonuçları ve kazandıracaklarından bilgi sahibi olmaları gerekir.  Bu sınavlara giderken sınav kaygısını azaltmak, sonuçlarında baskı unsurlarını gidermek için çocuklarını yeni fırsat kapıları da sunmaları gerekir. Hiçbir çocuk sınava başarısız olmak için girmez.  Başarısızlıklar kendinden kaynaklandığı gibi dış etkenlerden de olabilir.  Bu durumda aileler çocuklarının başarısızlığını değerlendirmek yerine,  onların başarılı olabilecekleri beceri, yetenek, bilgi konularını öne çıkarmalı, buralarda başarılı olacağını hissettirmeli, onu değersiz hissettirecek tutumlardan  kaçınmalı,  yapıcı eleştirilerde bulunmalıdır.  Çocuklarınızı her koşulda destekleyin. Başkaları ile olumsuz anlamda kıyaslamayın.  Her öğrencinin kendine özgü özellikleri olduğunu unutmamalıdır. Ona sorumluluk vermek istiyorsanız, daha küçük yaşlardan başlayarak ona sorumluluklar vermeniz bu sorumluluklarla desteklerinizi göstermeniz  onun önünü  açmanız gerekir. Sınava hazırlandığı zaman dilimlerinde evdeki güzel geçirilecek zamanlar, çocuğun istediğini yemeklerin yapılması,  istediği etkinliklere zaman ayrılması onun daha çok yaşama bağlayacaktır. Ailedeki huzurlu ortam,  güzel iletişimler, tartışmalardan uzak günler onların başarı düzeyini artıracaktır. Merak uyandıracak, azimle çalıştıracaktır.  Çocukların bilgisayar ve cep telefonları ile gerçekleştirecekleri zamanlar için çocuklarınız ile anlaşmalar yapın. Hangi saatlerde bu iletişim aletlerini kullanacaklarını ve uyulacak kurallar hakkında birlikte karar verin.  Çocukların sınav süreçlerinde ergenlik çağlarında olduklarını unutmadan,  ondan yetişkin davranışları beklemeyin,  sizler daha anlayışlı olun. Sevginizi hiçbir koşulda çocuklarınızdan eksiltmeyin. Başarı ve başarısızlık durumlarında çok veya az sevgi yerine her zaman sevgi ve güveninizi azaltmayın her koşulda çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin. “Sana güveniyorum, emeklerin  boşa gitmeyecek.” sözleri ile güven aşılayın.  Çok ağır sorumluluklar yüklemeyin, yüksek beklentiler, sınırları üzerinde zorlamalar, hedeflerle ısrarcı olup gerginlik, kaygı,  mutsuzluk yaratmayın,  arkadaşları ile karşılaştırmayın, meslek seçimine dahil olmayın, kendi özgür iradesi ile sevdiği mesleği seçmesine yardımcı olun.  Öğretmenlerde çocukları iyi tanımalı onların noksan yönlerini görüp tamamlamalı, görmediği konuları çalıştırmalı onlara güven aşılamalıdır. Çocuklarda oluşturulan  bu güzel ortamı kendilerine göre iyi rüzgarlar estirecek, güzel sonuçlar almalarını sağlayacaktır. DÜNYANIN ACI İLE DOLU OLDUĞU DOĞRUDUR. AMA BİR ÇOK İNSAN DA BUNUN ÜSTESİNDEN GELMİŞTİR. “ARZU VARSA ÇÖZÜM DE VARDIR.”
Ekleme Tarihi: 11 Mayıs 2024 - Cumartesi
Yakup CEYLAN

SINAV MARATONUNA GELMEDEN

 

 

 

 Bu sınavlara sadece öğrenciler değil VELİ ve ÖĞRETMENLERDE hazırlanıyor.

 Ailelerin sınav içeriğinden, sistemden,  sonuçları ve kazandıracaklarından bilgi sahibi olmaları gerekir.  Bu sınavlara giderken sınav kaygısını azaltmak, sonuçlarında baskı unsurlarını gidermek için çocuklarını yeni fırsat kapıları da sunmaları gerekir.

Hiçbir çocuk sınava başarısız olmak için girmez.  Başarısızlıklar kendinden kaynaklandığı gibi dış etkenlerden de olabilir.  Bu durumda aileler çocuklarının başarısızlığını değerlendirmek yerine,  onların başarılı olabilecekleri beceri, yetenek, bilgi konularını öne çıkarmalı, buralarda başarılı olacağını hissettirmeli, onu değersiz hissettirecek tutumlardan  kaçınmalı,  yapıcı eleştirilerde bulunmalıdır.

 Çocuklarınızı her koşulda destekleyin. Başkaları ile olumsuz anlamda kıyaslamayın.  Her öğrencinin kendine özgü özellikleri olduğunu unutmamalıdır. Ona sorumluluk vermek istiyorsanız, daha küçük yaşlardan başlayarak ona sorumluluklar vermeniz bu sorumluluklarla desteklerinizi göstermeniz  onun önünü  açmanız gerekir.

Sınava hazırlandığı zaman dilimlerinde evdeki güzel geçirilecek zamanlar, çocuğun istediğini yemeklerin yapılması,  istediği etkinliklere zaman ayrılması onun daha çok yaşama bağlayacaktır. Ailedeki huzurlu ortam,  güzel iletişimler, tartışmalardan uzak günler onların başarı düzeyini artıracaktır. Merak uyandıracak, azimle çalıştıracaktır.

 Çocukların bilgisayar ve cep telefonları ile gerçekleştirecekleri zamanlar için çocuklarınız ile anlaşmalar yapın. Hangi saatlerde bu iletişim aletlerini kullanacaklarını ve uyulacak kurallar hakkında birlikte karar verin.

 Çocukların sınav süreçlerinde ergenlik çağlarında olduklarını unutmadan,  ondan yetişkin davranışları beklemeyin,  sizler daha anlayışlı olun. Sevginizi hiçbir koşulda çocuklarınızdan eksiltmeyin. Başarı ve başarısızlık durumlarında çok veya az sevgi yerine her zaman sevgi ve güveninizi azaltmayın her koşulda çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin. “Sana güveniyorum, emeklerin  boşa gitmeyecek.” sözleri ile güven aşılayın.  Çok ağır sorumluluklar yüklemeyin, yüksek beklentiler, sınırları üzerinde zorlamalar, hedeflerle ısrarcı olup gerginlik, kaygı,  mutsuzluk yaratmayın,  arkadaşları ile karşılaştırmayın, meslek seçimine dahil olmayın, kendi özgür iradesi ile sevdiği mesleği seçmesine yardımcı olun.

 Öğretmenlerde çocukları iyi tanımalı onların noksan yönlerini görüp tamamlamalı, görmediği konuları çalıştırmalı onlara güven aşılamalıdır. Çocuklarda oluşturulan  bu güzel ortamı kendilerine göre iyi rüzgarlar estirecek, güzel sonuçlar almalarını sağlayacaktır.

DÜNYANIN ACI İLE DOLU OLDUĞU DOĞRUDUR. AMA BİR ÇOK İNSAN DA BUNUN ÜSTESİNDEN GELMİŞTİR.

“ARZU VARSA ÇÖZÜM DE VARDIR.”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.