Ayhan  ALPER
Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

ÖMRÜMÜZ LAKLAK İLE GEÇMESİN

Eğitim ve yaşama dair her şey öğrenilmesi gerekirken okullar gezinti, sınav ve diploma alma yeri oldu. 11 Eylül’de okullar açıldı, okullara yeni atanacak yetkililerle ve yapılacak donanımlarla yaşam kalitesi artırılacaktır. Şimdi eğitim öğrencilerin gerisinde kaldı. Öğrenciler öğrendiklerinin yaşamda karşılığını görünce okullarına, öğretmenlerine dört elle sarılacaktır. Bu olmayınca Açık Öğretim okullarına geçişler artacak, sadece diploma almaya odaklanılacaktır. Bu sistemden öğrenciler, veliler, öğretmenler memnun değil. Devlet tarafından dağıtılan kitaplar okutulmuyor ve öğretmen dışarıdan yardımcı kitaplar aldırıyor. Bu da maliyeti artırıyor. Aile bütçesinden en büyük pay çocukların eğitimine ayrılıyor ama gençlerin beklentisi olan daha iyi bir gelecek, iyi bir kariyer, geliri iyi bir meslek ve mutlu bir yaşam gerçekleşmiyor.  Öyleyse öncelikle 4 + 4 + 4 sistemi ve taşımalı eğitimden vazgeçilmeli, sınav ve diploma odaklı eğitim yerine yetenek kazandırma ve üretime yönelik sistem kurulmalı, sınavı kazanamayan öğrencileri değersizleştirmeye yönelik sistem bırakılmalıdır. Öğrenciyi kazanma, mutluluğunu artıran bir sisteme geçilmelidir. Nitelikli öğretmen yetiştirmek için öğretmen okulları, eğitim fakülteleri yeniden açılmalı. Kapanan köy okullarında eğitim öğretime başlanmalı, sınıf mevcutları 25’in altına indirilmeli, eğitim müfredat programları günün koşullarına göre değiştirilmeli.  Denetim sistemi sil baştan yenilenmeli, liyakate göre okul müdürleri atanmalı, okullara kitaplıklar, bilgisayar odaları kurulmalı, TRT’de eğitim programları yapılmalı, sınıfta kalma yeniden düzenlenmeli, 10 dersten kalan sınıf geçememeli.  Bu hususta sınıf geçme yönetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır.  Sınıflarda soru kaliteleri artarken yapanların da kalitesi artırılmalı, notla, puanla çocuklar değerlendirilmeden öğrencilerde öğrenme, istek ve merakı uyandırılmalıdır.  Bunlar yapılmaz ise 2023 üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrenci sayısı artar. Baraj puanı 160 olsaydı 396.174 öğrenci barajı geçemeyecekti. Bir neti bile olmayan 96.776 öğrenci sayısı artacak, LGS sonuçların da ilerlenme sağlanmayacaktır. Okullara, adliyelere imam atayarak çağ yakalanmayacak, ÇEDES uygulamaları ile daha geri gideceğiz. Eğitim sendikaları geriye gidişi önlemek için yeni projeler hazırlamalı, bazı şeylere DUR DEMELİ. “Bizim akıl mantık zeka ile hareket etmek şiarımızdır. Bütün hayatımızı dolduran vakalar bu hakikatin delilidir. Hiçbir zaman hatırınızdan çıkmasın ki Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı  hür, nesiller istiyor.” ATATÜRK
Ekleme Tarihi: 06 Ekim 2023 - Cuma
Yakup CEYLAN

ÖMRÜMÜZ LAKLAK İLE GEÇMESİN

Eğitim ve yaşama dair her şey öğrenilmesi gerekirken okullar gezinti, sınav ve diploma alma yeri oldu. 11 Eylül’de okullar açıldı, okullara yeni atanacak yetkililerle ve yapılacak donanımlarla yaşam kalitesi artırılacaktır.

Şimdi eğitim öğrencilerin gerisinde kaldı. Öğrenciler öğrendiklerinin yaşamda karşılığını görünce okullarına, öğretmenlerine dört elle sarılacaktır. Bu olmayınca Açık Öğretim okullarına geçişler artacak, sadece diploma almaya odaklanılacaktır.

Bu sistemden öğrenciler, veliler, öğretmenler memnun değil. Devlet tarafından dağıtılan kitaplar okutulmuyor ve öğretmen dışarıdan yardımcı kitaplar aldırıyor. Bu da maliyeti artırıyor. Aile bütçesinden en büyük pay çocukların eğitimine ayrılıyor ama gençlerin beklentisi olan daha iyi bir gelecek, iyi bir kariyer, geliri iyi bir meslek ve mutlu bir yaşam gerçekleşmiyor. 

Öyleyse öncelikle 4 + 4 + 4 sistemi ve taşımalı eğitimden vazgeçilmeli, sınav ve diploma odaklı eğitim yerine yetenek kazandırma ve üretime yönelik sistem kurulmalı, sınavı kazanamayan öğrencileri değersizleştirmeye yönelik sistem bırakılmalıdır. Öğrenciyi kazanma, mutluluğunu artıran bir sisteme geçilmelidir.

Nitelikli öğretmen yetiştirmek için öğretmen okulları, eğitim fakülteleri yeniden açılmalı. Kapanan köy okullarında eğitim öğretime başlanmalı, sınıf mevcutları 25’in altına indirilmeli, eğitim müfredat programları günün koşullarına göre değiştirilmeli. 

Denetim sistemi sil baştan yenilenmeli, liyakate göre okul müdürleri atanmalı, okullara kitaplıklar, bilgisayar odaları kurulmalı, TRT’de eğitim programları yapılmalı, sınıfta kalma yeniden düzenlenmeli, 10 dersten kalan sınıf geçememeli. 

Bu hususta sınıf geçme yönetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır. 

Sınıflarda soru kaliteleri artarken yapanların da kalitesi artırılmalı, notla, puanla çocuklar değerlendirilmeden öğrencilerde öğrenme, istek ve merakı uyandırılmalıdır. 

Bunlar yapılmaz ise 2023 üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrenci sayısı artar. Baraj puanı 160 olsaydı 396.174 öğrenci barajı geçemeyecekti. Bir neti bile olmayan 96.776 öğrenci sayısı artacak, LGS sonuçların da ilerlenme sağlanmayacaktır.

Okullara, adliyelere imam atayarak çağ yakalanmayacak, ÇEDES uygulamaları ile daha geri gideceğiz.
Eğitim sendikaları geriye gidişi önlemek için yeni projeler hazırlamalı, bazı şeylere DUR DEMELİ.

“Bizim akıl mantık zeka ile hareket etmek şiarımızdır. Bütün hayatımızı dolduran vakalar bu hakikatin delilidir. Hiçbir zaman hatırınızdan çıkmasın ki Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı  hür, nesiller istiyor.” ATATÜRK

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.