ORKİDE ÇİÇEKÇİLİK 30.12.2024
Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

OKULLAR DERT KÜPÜ

Okullar açılıyor, dertler öyle büyük ki insanlar altından kalkamıyor.  İlk okula başlayacak öğrenci velileri okul - öğretmen arayışında. Öncelik evinize en yakın okulu ve mevcutları az olan sınıflı okulları bulmak önemlidir. Öğretmenlerinde öğrencilerine yaklaşımları kendilerini yetiştirmiş olmaları, kültürel faaliyetlere katılmaları öğrenciler üzerinde etkili olacaktır.  Çalışan ana - babalar kendi çalışma saatlerine uygun olmayan devlet okulu bulamadıklarında özel okullara başvurmaktadır. Ders sonu etkinliklerin yapılışı, etkinliklerin düzenlenmesi, çocukları dış kültürlerden koruyabilmek için bütçelerini zorlamaktadır. Hükümette çoğu zaman özel okullara özendirmekte, ama bu ekonomik koşullarda en az 60 bin liradan başlayacak giderler için çare bulunmakta, Anayasamızda "Eğitim Öğretim parasızdır" maddesi yok sayılmaktadır. Birde karma eğitim kararlaştırılmışken ayrı kız - erkek okulları düşünülmektedir.  "Eğitim, ferdin yaşama sanatını idrak edebilmesi için bir rehber olmalıdır." Düşünmek için aklın eğitilmesini önceler. Ezber ve sınav odaklı eğitim ve öğretimden vazgeçilmelidir. Düşünen, sorgulayan, soran, eleştiren çocuklarımızı bilim ile aydınlatmalı, hurafelerden, günün gerçek olmayan hikayelerinden uzak tutulmaları istenmelidir. Eğitim ile çocukları kendi yeteneklerinin farkına varmalarını sağlayan, metotlu çalışma, kitap okuma, oynarken öğrenme hedeflenmelidir.  Liselere gelindiğinde LGS sınav sonuçları göre öncelik Fen liseleri, Sosyal Bilimler iken, İHL ile yarıştırma başlatılmış, Fen liselerinin kontenjanları dolmalarına rağmen İHL yüzde 30'larda kalmıştır.  Üniversitelere yerleştirme sonuçları da açıklandı. Kazanmakta dert, kazanmamakta... Barınma sorunları hat safhada. Devlet yurtları yetersiz. Özel ve cemaat yurtları pahalı ve bilinmezliklerle dolu. Ev kiraları çok yüksek, bir tabak yemek 100 TL üzeri, yol parası her yıl yüzde yüz artıyor. Bu zorlukları aşamayan veliler çocuklarını okutmaktan vazgeçiyor. Üç milyon öğrenci sınava giriyor üniversite kontenjanları bir milyonun üzerinde. Geriye kalan iki milyon öğrenci ne yapacak. Sınavlarda sıfır çeken öğrenci sayısı her yıl artıyor. Üniversitelere yerleşenler beş yıl sonunda KPSS sınavına girecek, yıllarca çoğu işsiz kalacak, diplomalı işsizler kahve sokakları dolduracak. Çocuklar eğitilmezse oligarşi olur, demagoglar türer, bunlardan diktatörler çıkar.  "EĞİTİM BİR KOVAYI DOLDURMAK DEĞİL, ATEŞ YAKMAKTIR" "EĞİTİM ÖĞRENCİLERE SAYGI İLE BAŞLAR."  
Ekleme Tarihi: 08 Eylül 2023 - Cuma
Yakup CEYLAN

OKULLAR DERT KÜPÜ

Okullar açılıyor, dertler öyle büyük ki insanlar altından kalkamıyor. 

İlk okula başlayacak öğrenci velileri okul - öğretmen arayışında. Öncelik evinize en yakın okulu ve mevcutları az olan sınıflı okulları bulmak önemlidir. Öğretmenlerinde öğrencilerine yaklaşımları kendilerini yetiştirmiş olmaları, kültürel faaliyetlere katılmaları öğrenciler üzerinde etkili olacaktır. 

Çalışan ana - babalar kendi çalışma saatlerine uygun olmayan devlet okulu bulamadıklarında özel okullara başvurmaktadır. Ders sonu etkinliklerin yapılışı, etkinliklerin düzenlenmesi, çocukları dış kültürlerden koruyabilmek için bütçelerini zorlamaktadır. Hükümette çoğu zaman özel okullara özendirmekte, ama bu ekonomik koşullarda en az 60 bin liradan başlayacak giderler için çare bulunmakta, Anayasamızda "Eğitim Öğretim parasızdır" maddesi yok sayılmaktadır. Birde karma eğitim kararlaştırılmışken ayrı kız - erkek okulları düşünülmektedir. 

"Eğitim, ferdin yaşama sanatını idrak edebilmesi için bir rehber olmalıdır." Düşünmek için aklın eğitilmesini önceler. Ezber ve sınav odaklı eğitim ve öğretimden vazgeçilmelidir. Düşünen, sorgulayan, soran, eleştiren çocuklarımızı bilim ile aydınlatmalı, hurafelerden, günün gerçek olmayan hikayelerinden uzak tutulmaları istenmelidir.

Eğitim ile çocukları kendi yeteneklerinin farkına varmalarını sağlayan, metotlu çalışma, kitap okuma, oynarken öğrenme hedeflenmelidir. 

Liselere gelindiğinde LGS sınav sonuçları göre öncelik Fen liseleri, Sosyal Bilimler iken, İHL ile yarıştırma başlatılmış, Fen liselerinin kontenjanları dolmalarına rağmen İHL yüzde 30'larda kalmıştır. 

Üniversitelere yerleştirme sonuçları da açıklandı. Kazanmakta dert, kazanmamakta...

Barınma sorunları hat safhada. Devlet yurtları yetersiz. Özel ve cemaat yurtları pahalı ve bilinmezliklerle dolu. Ev kiraları çok yüksek, bir tabak yemek 100 TL üzeri, yol parası her yıl yüzde yüz artıyor. Bu zorlukları aşamayan veliler çocuklarını okutmaktan vazgeçiyor. Üç milyon öğrenci sınava giriyor üniversite kontenjanları bir milyonun üzerinde. Geriye kalan iki milyon öğrenci ne yapacak. Sınavlarda sıfır çeken öğrenci sayısı her yıl artıyor. Üniversitelere yerleşenler beş yıl sonunda KPSS sınavına girecek, yıllarca çoğu işsiz kalacak, diplomalı işsizler kahve sokakları dolduracak. Çocuklar eğitilmezse oligarşi olur, demagoglar türer, bunlardan diktatörler çıkar. 

"EĞİTİM BİR KOVAYI DOLDURMAK DEĞİL, ATEŞ YAKMAKTIR"

"EĞİTİM ÖĞRENCİLERE SAYGI İLE BAŞLAR."  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.