PROTOKOL: Törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür.
Bayram törenlerinde ilçemizde Kaymakam, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı sıralaması vardır. Çelenk sunmalarda bu sıra takip edilir.
Önceden belirlenen bayram programlarında belirtilen kurallara ve verilen saatlere herkesin uymak zorunluluğu bulunur. Örneğin bayram programı saat 10.00'da başlayacaksa 10.10 veya daha gecikmeli gelinmez. Tebrikler uzar ise güneş altında duran öğrencilere ve halka bu duyurulur.
BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZA
Eğer protokol bir etkinlik de düzen istiyorsa oturulacak sandalyelere isim yazılmalı. Örneğin: KUNDUZ GÜREŞLERİNDE bir muhalefet partisinin başkanı oturduğu yerden kaldırılmaz. O bir makamın temsilcisidir. Orada hiçbir özelliği olmayan kişiler otururken kaldırılma sırası bir ilçe başkanında olamaz.
Vezirköprü Kültür-Sanat ve Doğa Festivali için program sadece Kunduz’da güreşlerin düzenlenmesi miydi? Adında kültür var.
KÜLTÜR: Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümüdür.
SANAT: İnsan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi ve uygulamasıdır.
DOĞA: Kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümüdür.
Kunduz tüm güzellikleri üzerinde toplayan yer. Ama burada yapılan güreşlerde insanlara oturma yerleri, tuvaletler, satış alanları yeterli olmadığı için bir ızdıraba dönüştü. Giden içeri giremiyor, giren aç, susuz, tuvalet, su, yiyecek, yol ihtiyacını gideremiyor. Bir düzensizlik olduğu her yönüyle çıplak gözle belirleniyordu. Bu durumları idare edenler de görmüş olmalı. Gelecek etkinliklerde olumsuzluklar daha az olur.
FESTİVAL: Tarihi, süresi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı ve özellikleri önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisidir.
Bu festivalimizde ne bir tiyatro, ne bir sinema, ne de bir tarihi, turistik yerleşimimizin tanıtımı vardı. İlçemizin ekonomisi içinde bir katkısı olmamıştır. Halk güreş yerine gidenler dışında festivalin varlığından bile habersizdi.
Festivaller; tanıtım, kültürel ve eğlence amaçlı yapılır. Toplumsal barışa, yöre imajının güçlenmesi ve yöre tanıtımına bir faydası olmalıdır.
“Dil gönlü yüzdüren gemidir, toplumunda gönlü vardır; toplumun gönlünün adı da KÜLTÜRDÜR.”
“Sanatın amacı, ruhumuzu gündelik hayatın tozlarından korumaktır.”
Bu festivalde ne gönlümüz açıldı, gündelik hayatımız daha çok tozlandı, ne de eğlenebildik. Protokolde de sıkıntılar yaşandı.
Sorunsuz, halka hizmeti ön plana alan, doğayı kirletmeden, koruyan, insanlara eşit davranılan, festivallerde buluşmak,
protokol sırasının daha düzenli olması isteğiyle…
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜMÜZE
NOT: 30 Ağustos Zafer Bayram’ı resmi geçit töreni olumsuzluklarla dolu idi. Ceketsiz, kravatsız öğretmenler, öğrencisinin ne tarafında duracağını bilmeyen görevliler, öğretmensiz geçen okullar, tarlada yürür gibi yürüyenler vardı. Bundan sonraki bayramlarda resmi geçitlere özen gösterilmesini diliyorum.