Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

EĞİTİM YAŞAM ODAKLI OLMALI

"Eğitim olgusunun en şaşılacak yanı, yararsız bilgilerden oluşturduğu bilgisizlik dağının yüksekliğidir." Öğrencilere sürekli bilgi yüklemenin faydası var mıdır? Veya yararsız bilgilerle  çocukları nereye vardırmak istiyorsunuz? Bizler okurken tabiat dersinde mürekkep balığının veya kurbağanın iç organlarını ezberlemeye çalışırdık. Bu bilgiler yaşarken hangi işimize yarıyordu? Düşünmüyorduk, düşündürmüyorlardı. Sormuyorduk, sorgulamıyorduk. Halbuki Eğitim Sorgulamaktır. BİLGİ: Bir insanın hem kendisi hem de çevresini anlamasını sağlayan zihinsel süreç, herhangi bir konu veya iş açısından öğrenilen ya da öğretilen şeylerdir. Lüzumsuzlar hariç... Bilgi evrenseldir, akla ve mantığa dayalıdır, eleştiriye açık bir yapısı vardır, düzenli ve sistematik bir yapıya sahiptir. Eğitimin amacı insanı sürekli sorular sorar bir durumda tutmaktır. Çocukların kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır. Öğrenme tamamen aklımızı açmakla ilgilidir. Bize imkansızı,sorgulamayı ve keşfetmeyi öğretir. Sınıfta her öğrencinin farklı olduğu, kendi öğrenme yeteneği ve hızı olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Tüm sınıfın öğrencilerini karşılaştırmak hepsinden aynı şeyi yapmasını beklemek hepsinin aynı meslek sahibi olması gibi bir yanlışa götürebilir. Her öğrenci aynı gün ya da aynı şekilde öğrenemez, farklı mesleklere eğilimlerini anlamalıyız. Öğrenci yetenek, merak, istek ve zeka durumları aynı olmadığı için aynı şekilde öğrenemezler. Onun için daha ilkokulda onları yetenek - beceri ve isteklerine göre yönlendirmeli, sınıflarına göre ayırmalı, ilerideki öğrenimlerine yön vermeliyiz. Üniversitelere yığmamalı, mesleki eğitime yönlendirmeliyiz. Ezberlenen bilgi unutulur. Veya tekrar edilmezse aklımızdan uçar gider. Hele gereksiz bilgiler öğrencileri hamal yapar. Sırtlarındaki ağır çantaların içindeki toplam bilgilerini öğrenmek merak ve istek uyandırmazsa insana işkence olur. Bilgi; algılama, kaydetme, hatırlama, kullanma sürecidir. Öğrendiğimiz bilgileri yaşamda kullanmıyorsak bize faydası yoktur. AYNI GÜN ÖĞRENİLENLER AYNI GÜN TEKRAR EDİLMELİ - 24 SAAT SONRA ARAŞTIRMALAR TEKRAR EDİLMEZSE - BİR HAFTA BİR AY KÜÇÜK TEKRARLAR YAPILMAZSA UNUTULUR. Öğrenmeye çalışırken zihnimizi ve dikkatimizi dağıtacak şeylerden uzak durmalıyız. Sınavlarda soru sorulmayan, ne işe yaradığı bilinmeyen unutuluyor. Sınavda sorulanlar ise sınav bitimine kadardır. Hayatta karşılığı olmayan bilgiler kafamızı karıştırıyor, bilgi hamallığı yapıyor, dengemizi bozuyor. Öğrenme felsefesi üzerinde durmalıyız. Öğrenmeyi keyif verici, üretime dönüştürmeye çalışmalıyız. Eğitim sisteminde bir REFORM gerekmektedir. Eski alışkanlıkları bırakıp yeni bir bakış açısı ile öğrencilerin istek ve arzularına göre yeni programlar geliştirmeliyiz. Şimdi bilgiye ulaşmak kolay, koliler halinde kitapları taşımaya gerek yok. Çocuklara ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMELİYİZ. DEMOKRASİ DE BİR EĞİTİM İŞİDİR, EĞİTİMSİZLER DİKTATÖR OLUYORLAR.  
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2024 - Cuma
Yakup CEYLAN

EĞİTİM YAŞAM ODAKLI OLMALI

"Eğitim olgusunun en şaşılacak yanı, yararsız bilgilerden oluşturduğu bilgisizlik dağının yüksekliğidir."

Öğrencilere sürekli bilgi yüklemenin faydası var mıdır? Veya yararsız bilgilerle  çocukları nereye vardırmak istiyorsunuz?

Bizler okurken tabiat dersinde mürekkep balığının veya kurbağanın iç organlarını ezberlemeye çalışırdık. Bu bilgiler yaşarken hangi işimize yarıyordu? Düşünmüyorduk, düşündürmüyorlardı. Sormuyorduk, sorgulamıyorduk. Halbuki Eğitim Sorgulamaktır.

BİLGİ: Bir insanın hem kendisi hem de çevresini anlamasını sağlayan zihinsel süreç, herhangi bir konu veya iş açısından öğrenilen ya da öğretilen şeylerdir. Lüzumsuzlar hariç...

Bilgi evrenseldir, akla ve mantığa dayalıdır, eleştiriye açık bir yapısı vardır, düzenli ve sistematik bir yapıya sahiptir.

Eğitimin amacı insanı sürekli sorular sorar bir durumda tutmaktır. Çocukların kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır.

Öğrenme tamamen aklımızı açmakla ilgilidir. Bize imkansızı,sorgulamayı ve keşfetmeyi öğretir. Sınıfta her öğrencinin farklı olduğu, kendi öğrenme yeteneği ve hızı olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Tüm sınıfın öğrencilerini karşılaştırmak hepsinden aynı şeyi yapmasını beklemek hepsinin aynı meslek sahibi olması gibi bir yanlışa götürebilir. Her öğrenci aynı gün ya da aynı şekilde öğrenemez, farklı mesleklere eğilimlerini anlamalıyız.

Öğrenci yetenek, merak, istek ve zeka durumları aynı olmadığı için aynı şekilde öğrenemezler.

Onun için daha ilkokulda onları yetenek - beceri ve isteklerine göre yönlendirmeli, sınıflarına göre ayırmalı, ilerideki öğrenimlerine yön vermeliyiz. Üniversitelere yığmamalı, mesleki eğitime yönlendirmeliyiz.

Ezberlenen bilgi unutulur. Veya tekrar edilmezse aklımızdan uçar gider. Hele gereksiz bilgiler öğrencileri hamal yapar. Sırtlarındaki ağır çantaların içindeki toplam bilgilerini öğrenmek merak ve istek uyandırmazsa insana işkence olur.

Bilgi; algılama, kaydetme, hatırlama, kullanma sürecidir. Öğrendiğimiz bilgileri yaşamda kullanmıyorsak bize faydası yoktur.

AYNI GÜN ÖĞRENİLENLER AYNI GÜN TEKRAR EDİLMELİ - 24 SAAT SONRA ARAŞTIRMALAR TEKRAR EDİLMEZSE - BİR HAFTA BİR AY KÜÇÜK TEKRARLAR YAPILMAZSA UNUTULUR.

Öğrenmeye çalışırken zihnimizi ve dikkatimizi dağıtacak şeylerden uzak durmalıyız. Sınavlarda soru sorulmayan, ne işe yaradığı bilinmeyen unutuluyor. Sınavda sorulanlar ise sınav bitimine kadardır. Hayatta karşılığı olmayan bilgiler kafamızı karıştırıyor, bilgi hamallığı yapıyor, dengemizi bozuyor. Öğrenme felsefesi üzerinde durmalıyız. Öğrenmeyi keyif verici, üretime dönüştürmeye çalışmalıyız.

Eğitim sisteminde bir REFORM gerekmektedir. Eski alışkanlıkları bırakıp yeni bir bakış açısı ile öğrencilerin istek ve arzularına göre yeni programlar geliştirmeliyiz. Şimdi bilgiye ulaşmak kolay, koliler halinde kitapları taşımaya gerek yok. Çocuklara ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMELİYİZ.

DEMOKRASİ DE BİR EĞİTİM İŞİDİR, EĞİTİMSİZLER DİKTATÖR OLUYORLAR.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.