Ayhan  ALPER
Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

CUMHURİYETİN 100. YILINDA GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ

“Olmuşun hayırsızı olmaz, olsa olsa ceremesi olur” Atamız devrimlerini yaparken halk ve devletin kalkınmasına yardımcı olmak için çabaladı. 3 Mart 1924 Halifelik ile Şeriye vekaleti de kaldırıldı. Medreseler kapatılarak 3 Mart 1924 Tevhidi Tedrisat Kanunu ile öğretim birliği sağlandı ve tekleştirildi. “Halkı eğitmek devletin en önemli temel görevidir” söylemi ile köy öğretmeni yetiştirilmesi ilk ve ortaokul öğrenim programlarının hazırlanmasına başlandı.  15 Temmuz 1921’de ilk maarif kongresi, 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongreleri yapıldı. Medeni Kanun çıkarılarak evlenme sözleşmesini evlendirme memurluğunda yapılması kararlaştırıldı.  1924 Anayasasında yer alan “Devletin dini İslam’dır” cümlesi 1928’de çıkarıldı. 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğu hükmü anayasaya girdi.1 Kasım 1928’de Arap alfabesi yerine Cumhuriyet alfabesi alındı. Halkın okur- yazarlığı artırıldı. Rakamların kullanılması benimsendi.  Şapka Kanunu; Tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Osmanlı’nın borçları ödendi. Bu arada Tekstil, şeker, uçak vb.  fabrikalar açıldı. Ülke demir ağlarla donatıldı. Bunların hepsi Cumhuriyeti kuran bilincin ürünleridir. Bu değişimler, devrimler yapılırken bedeller ödenmedi mi? Köy Enstitüleri, halk evleri, niçin açıldı? 1924’te Atatürk Diyanet İşleri Başkanlığını kurdu. Kur’an’ı tercüme ettirdi. Din; kaynağı vahye dayanan ve insanın mutluluğunu amaçlayan bir kural sistemidir. Vahiy tanrı sözüdür, din değişmez, Tek tanrılı 3 din vardır. Bilim; Nedensellik, merak ve amaç besleyen olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir biçimde inceleyen, entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Bilim gözlem ve akla dayanır, durmadan gelişir, değişir, ilerler. Atatürk bilimden, fenden yana laik eğitimi gerçekleştirmek için çok çalıştı. AKP NE YAPTI? 4+4+4 Eğitim sistemi ile eğitim-öğretimi dinselleştirdi. Diyaneti, Millî Eğitim Bakanlığını tarikatlara kuşattırdı. ÇEDES uygulaması ile manevi danışman diye okullara din görevlisi, Adliyelere imamlar atadı. Anayasa tanımadı, kriz çıkardı.  Okul öncesi kurumlar dahil tüm kurumlara mescit açılması zorunlu hale getirildi. 1924’te kapatılan medreseler, tekkeler, türbeler, tarikatlar eliyle açıldı. Köy enstitüleri, halk evlerinin kapatılması ile laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldı. Nas dendi, yiyecek, içecek helal- haram diye ayrıldı. Bebeklere (4-6 yaş) din eğitimi verildi. Kadınların örtünmesi, türban, peçe desteklendi. Yürütme-Yasama-Yargı içine tarikatlar girdi.1923 ile 2023 karşılaştırıldı.  Andımız yasaklandı. 95 bin camide Cumhuriyetin 100. Yılında Atatürk ve İsmet İnönü’ye hutbede yer verilmedi. Millet 28 Ekim Filistin mitingi ile ikiye bölündü.  Ama Cumhuriyet sevgisine engel olunamadı. Halk Atatürk devrimlerine ve Atasına sahip çıktı. Bir günde 1 milyon 183 bin kişi Anıtkabir’e koştu. CEREMELER ödemeye devam ediliyor ama laik Cumhuriyetten nice yıllar daha vazgeçilmeycek.
Ekleme Tarihi: 15 Aralık 2023 - Cuma
Yakup CEYLAN

CUMHURİYETİN 100. YILINDA GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ

“Olmuşun hayırsızı olmaz, olsa olsa ceremesi olur”

Atamız devrimlerini yaparken halk ve devletin kalkınmasına yardımcı olmak için çabaladı.

3 Mart 1924 Halifelik ile Şeriye vekaleti de kaldırıldı. Medreseler kapatılarak 3 Mart 1924 Tevhidi Tedrisat Kanunu ile öğretim birliği sağlandı ve tekleştirildi.
“Halkı eğitmek devletin en önemli temel görevidir” söylemi ile köy öğretmeni yetiştirilmesi ilk ve ortaokul öğrenim programlarının hazırlanmasına başlandı. 
15 Temmuz 1921’de ilk maarif kongresi, 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongreleri yapıldı. Medeni Kanun çıkarılarak evlenme sözleşmesini evlendirme memurluğunda yapılması kararlaştırıldı. 

1924 Anayasasında yer alan “Devletin dini İslam’dır” cümlesi 1928’de çıkarıldı. 1937 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğu hükmü anayasaya girdi.1 Kasım 1928’de Arap alfabesi yerine Cumhuriyet alfabesi alındı. Halkın okur- yazarlığı artırıldı. Rakamların kullanılması benimsendi. 

Şapka Kanunu; Tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı. Osmanlı’nın borçları ödendi. Bu arada Tekstil, şeker, uçak vb.  fabrikalar açıldı. Ülke demir ağlarla donatıldı. Bunların hepsi Cumhuriyeti kuran bilincin ürünleridir. Bu değişimler, devrimler yapılırken bedeller ödenmedi mi?

Köy Enstitüleri, halk evleri, niçin açıldı?

1924’te Atatürk Diyanet İşleri Başkanlığını kurdu. Kur’an’ı tercüme ettirdi.

Din; kaynağı vahye dayanan ve insanın mutluluğunu amaçlayan bir kural sistemidir. Vahiy tanrı sözüdür, din değişmez, Tek tanrılı 3 din vardır.

Bilim; Nedensellik, merak ve amaç besleyen olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir biçimde inceleyen, entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Bilim gözlem ve akla dayanır, durmadan gelişir, değişir, ilerler.

Atatürk bilimden, fenden yana laik eğitimi gerçekleştirmek için çok çalıştı. AKP NE YAPTI?

4+4+4 Eğitim sistemi ile eğitim-öğretimi dinselleştirdi. Diyaneti, Millî Eğitim Bakanlığını tarikatlara kuşattırdı.

ÇEDES uygulaması ile manevi danışman diye okullara din görevlisi, Adliyelere imamlar atadı. Anayasa tanımadı, kriz çıkardı. 

Okul öncesi kurumlar dahil tüm kurumlara mescit açılması zorunlu hale getirildi. 1924’te kapatılan medreseler, tekkeler, türbeler, tarikatlar eliyle açıldı. Köy enstitüleri, halk evlerinin kapatılması ile laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldı.

Nas dendi, yiyecek, içecek helal- haram diye ayrıldı. Bebeklere (4-6 yaş) din eğitimi verildi. Kadınların örtünmesi, türban, peçe desteklendi. Yürütme-Yasama-Yargı içine tarikatlar girdi.1923 ile 2023 karşılaştırıldı. 

Andımız yasaklandı. 95 bin camide Cumhuriyetin 100. Yılında Atatürk ve İsmet İnönü’ye hutbede yer verilmedi. Millet 28 Ekim Filistin mitingi ile ikiye bölündü. 
Ama Cumhuriyet sevgisine engel olunamadı. Halk Atatürk devrimlerine ve Atasına sahip çıktı. Bir günde 1 milyon 183 bin kişi Anıtkabir’e koştu. CEREMELER ödemeye devam ediliyor ama laik Cumhuriyetten nice yıllar daha vazgeçilmeycek.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.