Anomi :Bireylerin ve toplumun anlam kaybına uğraması, hayatın anlamsızlaşması, değersizlik duygusu, heyecan yitimi, umutsuzluk, bireylerin az kültürel ve ahlaki rehberlik alması, toplumun bireyle olan sosyal bağının kopmasıdır.
Dayanışmanın ortadan kalkması, kanun ve kurallara uymama, bilime, akla, aydınlığa saldırma, yönünü yitirme, hedef belirleyememe bunlara paralel olarak eğitimin öneminin azalması meydana gelebilir.
Eğitimi eğitim yapan ULAŞILABİLİR-ADİL-KALİTELİ-KRİTERLİ-BİLİM ve TEKNOLOJİ HIZINA UYAN sistemi, Anomi ile eşleşen toplumlar gerçekleştiremez.
Öğretmene Cumhuriyetin ilk yıllarındaki saygınlığı ve değeri vermedikçe, sendikalar, YÖK, veliler bilim insanına iyi gözle bakmadıkça ülkeler mutlu ve güçlü olamaz. Halk okuluna, öğrencisine, öğretmenine sahip çıkacak. Herkesi aynı sınava sokup, aynı soruları sorup, aynı süreyi vererek adil bir eğitim sistemi kuramayız. Bireye dönük her öğrencinin ilgi-yetenek ve beklentileri göz önüne alınarak, sınav ve diploma odaklı eğitimden vazgeçilerek, milli, manevi, insani değerler belirlenerek, dayatmacılıktan vazgeçilerek iyi bir sistem kurulabilir.
Eğitimde amaç: öğrenme serüveni, toplumsal bütünleşme, günlük yaşam becerilerini edinerek bilinçli, verimli ve planlı bir yaşam sürmeleri, toplumla sağlıklı bir bağ kurmaları ve toplumsal hayata etkin bir katılım sağlanması ile gerçekleşir.
Bunları sadece yazarak değil içselleştirerek, yaşama geçirerek olacaktır.
Sınavlarda Köy-Kent / Doğu-batı kolej, özel ders alan ile, kırsal öğrencileri bir kefeye koyarak adil bir sınavda yapılmış olamaz. İlçemizde Tahtaköprü-Susuz/Merkez Okulları gibi. Böyle yapılırsa eğitimsiz, birey bilincine erişememiş insan toplulukları ANOMİ’leşir moral çökmesi, hukuksuzluklar, şiddetin artması gibi davranışlar çoğalır. İş bulamama sınavlarda (mülakatlarda) torpil insanları ölümle yüzleştirir.
Emile Durkheim’e göre; yasaların hükmünü kaybetmesi birey ile toplum arasında çatışma yaşanması ve toplumsal normların geçerliliğini yitirmesi suç oranlarının artmasına yol açar.
Kişilerin aldığı eğitimin ya da entelektüel seviyesinin bir işe yaramadığını belli kişilere tanınan imtiyazlar, liyakata değer verilmediği, başarının ve yeteneğin yerini maddi değerlerin aldığı toplumlarda ANOMİNİN sonuçları yıkıcı olur. NEPOTİZM (Adam Kayırmacılık) devam ettiği müddetçe kişiler ideallerinden vazgeçer, toplumsal normlar dışına çıkar.
Eğitim; insana bilgi sağladığı gibi, toplumsal normları öğretir, inançları şekillendirir, iletişimi kuvvetlendirir, hayata farklı baktırır. Sorunların çözümüne yardımcı olur. Eğitim iyi olmazsa ülkeler çöker, savaşlar başlar.
Atatürk:” Eğitmdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız,şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” demiştir. Eğitime önem ver, ANOMİ’ye yakalanma !