Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

31 MART SEÇİMLERİNDE NEYİ - NİÇİN SEÇECEĞİZ?

SEÇİM: Kanunlar, yönetmelikler uyarınca bir veya daha çok aday arasından belli birini veya birkaçını seçme, intihap. Demokrasiyle yönetilen ülkelerde siyasal iktidarlar seçmen iradesi ile olmalıdır. Ama partilerin kendi seçtikleri adaylara halk oy verme mecburiyetinde bırakılmakta, vatandaşta kendi seçtiğini zannetmektedir. Belediye başkanlığı seçimleri milletvekili seçimlerinden farklıdır. Adayların sahip olduğu özellikler ( Eğitimi, iletişimi, fiziksel, kişisel beceri, projeleri, ideolojisi, hemşehricilik) seçmenin tercihlerinde etkilidir. Yerel seçim süreçlerinde seçim alanlarında adaylarla seçmenlerin etkileşimleri  seçmen zihninde izlenim bırakır. Aday profilleri seçmen tercihlerini etkilerken sosyo-psikolojik etmenler, demografik öğelere de dikkat edilir. Halk benim adamım, benim köylüm olsun istediğim zaman kapısında tekmeyi vurup gireyim derken, bazı kesimler hukukun gücüne inanan, dürüst, güvenilir, çalışkan, iş bitirici, Cumhuriyetçi, Atatürkçü, laik, üretken, yüksek eğitimli olması, deneyimli, becerikli, kendi görüşüne göre yardımsever, liyakatli, genç olması gibi kriterleri öne alıp oyunu vermeye çalışır. VİZYON-LİYAKAT-KATILIMCILIK-SOSYAL ADALET kriterlerimiz arasında temel unsurlardır. Bunların yanında başkan adayının kişisel özellikleri, liderlik tarzı, siyasi duruşu, etik ilke ve değerleri önemlidir. Sürekli parti değiştiren , omurgasız, ilkesiz, hep seçilebileceği partiyi arayan, siyasi bir görüşü olmayan, eğitimsiz, mesleksiz kişilerden de uzak durmalıyız. Bu arada muhtar seçimleri için de adaylar büyük yarış içinde. Mahallelerde akrabaları geniş olanlar oy hesabını kolayca yaparken, çağdaş görünümlü halkın, yörenin sorunlarını bilen, çocukların eğitimi ile ilgilenenler, kimsesiz ve yaşlılara barınma hizmeti sunanlar, kendileri eğitimli olanlar projeleri ile yarışacaktır. MUHTAR: Bir mahallenin yönetiminden sorumlu seçilmiş kişiyi ifade eder. Muhtar resmi işlerde yetkili bulunduğu mahallenin ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve çözmek için görevlidir. Yanlarına alacakları İHTİYAR HEYETLERİ ile uyum içinde olmaları halkını yararınadır. Seçimlerde etkenler çoktur. Bazen gençler, bazen emekliler, bazen işçiler, bazen işsizler, çiftçiler, esnaf etkili olur. Herkes geleceği ile ilgili kararların gerçekleşmesi için oyunu verir. Oy verdiğimiz liderleri anketler ve seçimler belirlemez. Zamanla yaptıkları ile anılır ve anlatılırlar. Konuşmaya değer olanlarla konuşmazsan, konuşmaya değer olmayanlarla konuşursan seçmenini de kendini de kaybedersin. Seçimlerde katılım ne kadar yüksek olursa seçimin doğruluğu ortaya çıkar. Oy vermeye gidelim, hakkımız kullanalım. "SEÇİMLER DEĞİŞİMİN EN GÜÇLÜ ARACIDIR" "YEREL SEÇİMLER BÜYÜK DEĞİŞİMLERDİR"
Ekleme Tarihi: 29 Mart 2024 - Cuma
Yakup CEYLAN

31 MART SEÇİMLERİNDE NEYİ - NİÇİN SEÇECEĞİZ?

SEÇİM: Kanunlar, yönetmelikler uyarınca bir veya daha çok aday arasından belli birini veya birkaçını seçme, intihap.

Demokrasiyle yönetilen ülkelerde siyasal iktidarlar seçmen iradesi ile olmalıdır. Ama partilerin kendi seçtikleri adaylara halk oy verme mecburiyetinde bırakılmakta, vatandaşta kendi seçtiğini zannetmektedir.

Belediye başkanlığı seçimleri milletvekili seçimlerinden farklıdır. Adayların sahip olduğu özellikler ( Eğitimi, iletişimi, fiziksel, kişisel beceri, projeleri, ideolojisi, hemşehricilik) seçmenin tercihlerinde etkilidir. Yerel seçim süreçlerinde seçim alanlarında adaylarla seçmenlerin etkileşimleri  seçmen zihninde izlenim bırakır. Aday profilleri seçmen tercihlerini etkilerken sosyo-psikolojik etmenler, demografik öğelere de dikkat edilir.

Halk benim adamım, benim köylüm olsun istediğim zaman kapısında tekmeyi vurup gireyim derken, bazı kesimler hukukun gücüne inanan, dürüst, güvenilir, çalışkan, iş bitirici, Cumhuriyetçi, Atatürkçü, laik, üretken, yüksek eğitimli olması, deneyimli, becerikli, kendi görüşüne göre yardımsever, liyakatli, genç olması gibi kriterleri öne alıp oyunu vermeye çalışır.

VİZYON-LİYAKAT-KATILIMCILIK-SOSYAL ADALET kriterlerimiz arasında temel unsurlardır.

Bunların yanında başkan adayının kişisel özellikleri, liderlik tarzı, siyasi duruşu, etik ilke ve değerleri önemlidir.

Sürekli parti değiştiren , omurgasız, ilkesiz, hep seçilebileceği partiyi arayan, siyasi bir görüşü olmayan, eğitimsiz, mesleksiz kişilerden de uzak durmalıyız.

Bu arada muhtar seçimleri için de adaylar büyük yarış içinde. Mahallelerde akrabaları geniş olanlar oy hesabını kolayca yaparken, çağdaş görünümlü halkın, yörenin sorunlarını bilen, çocukların eğitimi ile ilgilenenler, kimsesiz ve yaşlılara barınma hizmeti sunanlar, kendileri eğitimli olanlar projeleri ile yarışacaktır.

MUHTAR: Bir mahallenin yönetiminden sorumlu seçilmiş kişiyi ifade eder. Muhtar resmi işlerde yetkili bulunduğu mahallenin ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve çözmek için görevlidir. Yanlarına alacakları İHTİYAR HEYETLERİ ile uyum içinde olmaları halkını yararınadır.

Seçimlerde etkenler çoktur. Bazen gençler, bazen emekliler, bazen işçiler, bazen işsizler, çiftçiler, esnaf etkili olur. Herkes geleceği ile ilgili kararların gerçekleşmesi için oyunu verir. Oy verdiğimiz liderleri anketler ve seçimler belirlemez. Zamanla yaptıkları ile anılır ve anlatılırlar.

Konuşmaya değer olanlarla konuşmazsan, konuşmaya değer olmayanlarla konuşursan seçmenini de kendini de kaybedersin. Seçimlerde katılım ne kadar yüksek olursa seçimin doğruluğu ortaya çıkar. Oy vermeye gidelim, hakkımız kullanalım.

"SEÇİMLER DEĞİŞİMİN EN GÜÇLÜ ARACIDIR"

"YEREL SEÇİMLER BÜYÜK DEĞİŞİMLERDİR"

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.