Hayati AĞCA
Köşe Yazarı
Hayati AĞCA
 

“Vezirköprü dünden bugün daha iyi” demek mümkün mü?

Vezirköprü’nün ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için dilimizin  döndüğünce  anlatıyor, otuz yıldır da  yazmaya çalışıyoruz. Emsal olan komşu ilçelerle kıyaslama  yaptığımızda gelişmişlik karnemizin  çokta  parlak olduğunu söyleyemeyiz. 973 ilçe arasında 2017 yılında yapılan araştırmada 573. sırada yer alan Vezirköprü’nün sosyoekonomik olarak geride olurken, hızlı bir şekilde daha da geriye gidiyor. Sanayi Bakanlığı’nın 2022  yaptığı araştırmada ilçelerin sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) yayınlandı. Bakanlığın verilerine göre;   973 ilçe arasında VEZİRKÖPRÜ 666. Sıraya geriledi. Beş yıl içinde Vezirköprü’nün ne kadar kan kaybettiğinin  en iyi kanıtı devlet kurumunun  verileri. İlçe de aktif siyaset yapanlar durumumuzun çok iyi olduğunu söyleseler de;  2017 -2022 arasında istatistikler 93 ilçenin daha gerisinde kaldığımızı beyan ediyor.   Vezirköprü kısır siyasi çekişmelerin bedelini; yirmi yılda yirmi bin göç vererek,  666. sırada yer alarak ödüyor. Giden gitti. Mevcut nüfusu  korumak içinde hiçbir gayret çaba yok! Vezirköprü’de istihdam alanlarının sayısının artırılması yönünde  kalıcı önlemler alınmaz ise; Samsun’un kırsaldaki  üçüncü büyük ilçesi olma sırasını kaybetmesi sürpriz bir sonuç olmaz! Bu yıl çok sayıda düğün oldu Vezirköprü’de. Elimizde kesin bir veri olmasa da genç çiftlerin büyük bir bölümünün evlerini Vezirköprü’ye kurmadıklarına tanık oluyoruz.   Çevremizde Küçük Trakya olarak adlandırılan Merzifon-Suluova  ilçelerine göç ettiklerini görmezden gelmeyelim. Havza OSB’de fabrikalar yükselmeye başladı. Havza’da faaliyete geçen fabrikaların açılış töreninde  siyasetçilerin ilçe hakkında ‘geleceği olan,   bölgemizin  parlayan yıldızı. ”gibi klişeleşen sözleri gerçeğin ta kendisi. Çevremizde son yirmi yılda bu denli değişim ve dönüşüm olurken, Vezirköprü dünden  bugüne daha iyi demek mümkün mü? Öyle diyenler olsa da;  devletin verilerinin  öyle demediğini görmemek güneşi balçıkla sıvamaya benzer.  Hiç kimse şöyle anlamasın : “Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş.”  21.  yüzyılda bağlı olduğu vilayeti  ile bağlantı yol sorununu dahi çözmekten aciz olan bir ilçe nasıl daha büyük işler başarabilsin?  Vezirköprü Belediye ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına  çevremizdeki ilçeler  Merzifon, Suluova, Havza ve Kavak OSB’lerini gezmelerini tavsiye ediyorum.  Belki  etkilenirler  (!) : “ Biz nerde hata yaptık !” derler  diye düşünüyorum. Bugün başarma gibi bir gayretimizde yok zaten. Teminimiz yarınların daha güzel olması dileğiyle. 
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2023 - Cuma
Hayati AĞCA

“Vezirköprü dünden bugün daha iyi” demek mümkün mü?

Vezirköprü’nün ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için dilimizin  döndüğünce  anlatıyor, otuz yıldır da  yazmaya çalışıyoruz.

Emsal olan komşu ilçelerle kıyaslama  yaptığımızda gelişmişlik karnemizin  çokta  parlak olduğunu söyleyemeyiz.

973 ilçe arasında 2017 yılında yapılan araştırmada 573. sırada yer alan Vezirköprü’nün sosyoekonomik olarak geride olurken, hızlı bir şekilde daha da geriye gidiyor.

Sanayi Bakanlığı’nın 2022  yaptığı araştırmada ilçelerin sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması (SEGE) yayınlandı. Bakanlığın verilerine göre;   973 ilçe arasında VEZİRKÖPRÜ 666. Sıraya geriledi.

Beş yıl içinde Vezirköprü’nün ne kadar kan kaybettiğinin  en iyi kanıtı devlet kurumunun  verileri.

İlçe de aktif siyaset yapanlar durumumuzun çok iyi olduğunu söyleseler de;  2017 -2022 arasında istatistikler 93 ilçenin daha gerisinde kaldığımızı beyan ediyor.  

Vezirköprü kısır siyasi çekişmelerin bedelini; yirmi yılda yirmi bin göç vererek,  666. sırada yer alarak ödüyor.

Giden gitti. Mevcut nüfusu  korumak içinde hiçbir gayret çaba yok!

Vezirköprü’de istihdam alanlarının sayısının artırılması yönünde  kalıcı önlemler alınmaz ise; Samsun’un kırsaldaki  üçüncü büyük ilçesi olma sırasını kaybetmesi sürpriz bir sonuç olmaz!

Bu yıl çok sayıda düğün oldu Vezirköprü’de. Elimizde kesin bir veri olmasa da genç çiftlerin büyük bir bölümünün evlerini Vezirköprü’ye kurmadıklarına tanık oluyoruz.  

Çevremizde Küçük Trakya olarak adlandırılan Merzifon-Suluova  ilçelerine göç ettiklerini görmezden gelmeyelim.

Havza OSB’de fabrikalar yükselmeye başladı. Havza’da faaliyete geçen fabrikaların açılış töreninde  siyasetçilerin ilçe hakkında ‘geleceği olan,   bölgemizin  parlayan yıldızı. ”gibi klişeleşen sözleri gerçeğin ta kendisi.

Çevremizde son yirmi yılda bu denli değişim ve dönüşüm olurken, Vezirköprü dünden  bugüne daha iyi demek mümkün mü?

Öyle diyenler olsa da;  devletin verilerinin  öyle demediğini görmemek güneşi balçıkla sıvamaya benzer. 

Hiç kimse şöyle anlamasın : “Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş.” 

21.  yüzyılda bağlı olduğu vilayeti  ile bağlantı yol sorununu dahi çözmekten aciz olan bir ilçe nasıl daha büyük işler başarabilsin? 

Vezirköprü Belediye ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarına  çevremizdeki ilçeler  Merzifon, Suluova, Havza ve Kavak OSB’lerini gezmelerini tavsiye ediyorum.  Belki  etkilenirler  (!) : “ Biz nerde hata yaptık !” derler  diye düşünüyorum.

Bugün başarma gibi bir gayretimizde yok zaten. Teminimiz yarınların daha güzel olması dileğiyle. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.