Çocukların sosyal medya macerası artık doğumla başlıyor.İlk 6 ayın sonunda her çocuğa dair temel bilgiye sosyal medya üzerinden ulaşmak mümkün. Çünkü bu çağda sosyal medya olmadan yaşamak artık neredeyse imkansız. Sabahtan akşama kadar çocuklarla haşır neşir olan anne babalar elbette sosyal medyada da çocuklarıyla ilgili paylaşımlarda bulunacaklar. Ayrıca özellikle coğrafya olarak farklı yerlerde yasayan aileler için sosyal medya bir nevi aile albümü işlevi görüyor. Nitekim İngiltere'de 2000 ebeveynle yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya kullanan anne baba tarafından yetiştirilen bir çocuk 5 yaşına geldiğinde 1000 dolayında sosyal medya fotoğrafına konu olmuş oluyor.
Sosyal medyada çocuklar üzerine yapılan paylaşımların en temel sorunu, çocukların onayı olmadan onların hayatını kayda geçiriyor olmamız. Paylaşılan her fotoğraf bir anlamda dijital parmak izi işlevi görüyor. Bir defa sosyal medyada bir paylaşımda bulunduğumuz zaman, o paylaşımı bir daha geri almak mümkün değil. Siz silseniz bile bir başkasının paylaşımı kayıt alma olasılığı her daim var. Sosyal medyada paylaşım yapmanın bir başka riski de çocuklarımızın bilgileriyle onlara ulaşıyor olması. Çünkü bizim paylaşımlardan yola çıkarak çocuğumuzun adını, doğum gününü, cinsiyetini, kısaca kimliğini çıkarmak artık mümkün.
O nedenle biz yetişkinler olarak kendi adımıza paylaşım yapmamızda bir sıkıntı yok, ama söz konusu çocuklar olunca etik sınırlar devreye giriyor.Ebeveyn olarak çocuklarımızın mahremiyetini ihmal etme hakkımız yok.Meselenin diğer karanlık boyutu ise pedofili sitelerindeki fotoğrafların yarısından fazlasının sosyal medya hesaplarından çalınıyor olması.
Peki Ne Yapmalıyız?
1. Kullandığınız sosyal medyanın mahremiyet kurallarını iyice öğrenin.Kimler paylaşımlarınızı görebiliyor, bunu kontrol etmeden hiçbir çocuk görseli paylaşmayın. Kamuya açık bir hesabınız varsa, hiç ummadığınız, hatta görmesini arzu etmediğiniz insanların da sizin çocuğunuzun fotoğrafına ulaşacağını unutmayın.
2. Anlık paylaşımlardan uzak durun. Çocuğunuzun yaşadığı yeri belli etmekten imtina edin. Özellikle ev adresi, okul adresi ya da çocuğunuza ulaşılabilecek başka bir adresin hiçbir şekilde bilinmemesi gerekiyor.
3. Çocuğunuza veto hakki verin. İstemediği hiçbir şeyi sosyal medyada paylaşmayın.
4. Her paylaşımda sadece paylaştığınız andaki ruh halinizi değil, geleceği de düşünün.
Herkesin kendine uygun bir formül bulacağı bir alan bu. Herkesin kendine uyan formülü yukarıdaki genel prensipleri hesaba katarak bulması en doğrusu.Unutmayalım ki çocuklarımız geleceğimiz ve onlarında bir birey olduğunu sürekli kendimize hatırlatalım.