EĞİTİM; Öğrencinin eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme ve bilimsel yöntemlerle dünyayı anlamlandırma becerilerini geliştirmeyi hedefler.
Türkiye’de eğitim sistemi 4+4+4 üzerine kuruludur. 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lisedir. Ana okulu mecburi değildir.
Bu yıl okullarda dersler ağırlıklı olarak din üzerine dayatılmış, ezbere dayalı, sınav odaklı, becerileri ortaya çıkarmayan, yaşam yeteneklerinden uzak, 4+4+4 sistemiyle kesintisiz eğitim vurgusu kaldırılarak imam hatip ortaokullarının önü açılmış, ana okullarına mecburiyet getirilmemiştir. Açıktan öğretim getirilerek çocuklar okul dışına çıkarılmış dışardan okulsuz, öğretmensiz sınavla okullardan diploma verilirken din dersleri ağırlıklı olarak çoğaltılmış, yetenek derslerine önem verilmemiştir. Ara eleman için meslek okulları azdır.
Çocuklar mesleki eğitime önem verilmediği için üniversite kapılarında bekletilmiş, okula girip mezun olanların çoğu işsizler ordusuna katılmışlardır. Din ağırlıklı müfredat yansımaları ve öğretmen atamaları, TEMEL BİLİMLER (fizik-kimya-matematik-biyoloji) öğretmen atamaları sıfıra indirilmiş idolojik-dini eksene çevirme ile bilimden uzaklaşılmış, özellikle “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersleri zorunlu olmuş, bireyin eleştirel düşünme becerisinin gelişimi engellenerek , bireyin sorgulamak yerine itaat etme, biat etme, bilimsel üretkenlikten uzaklaştırılmıştır. Okullara siyaset girmiş öğretmen atamalarında MÜLAKATTA siyasi işler yapılmıştır. Çoğu ülke sorunlarını akıl ve bilimle çözerken biz bir asırdır cehaletle savaşımızı bitiremedik.
“ÖĞRENİMSİZ AKIL SÜRÜLMEMİŞ TARLAYA BENZER.”
Aşağıda sıralayacağım ülkelerde:
ABD : Müfredat teknoloji ve bilimsel dünyasına hazırlık, yetenek derslerine ağırlık
ÇİN: İlkokul seviyesinde kodlama ve yapay zeka, yetenekler, icatlar, sanat, spor
ALMANYA: Mesleki Eğitim Reformları ile sanayi 4.0 sürecine öncülük (4. Sanayi devrimi)
FİNLANDİYA: Eleştirel düşünceyi eğitim sisteminin merkezine yerleştirerek, çocuklara küçük yaşlardan itibaren felsefi sorgulama becerisi ile hepsinin ortak noktası;
EĞİTİMİ: Bilim, Teknoloji ve Eleştirel düşünme ekseninde yapılandırmışlardır.
Böylece bireyler mevcut bilgiyi tüketen değil, aynı zamanda yeni bilgi üreten teknolojik ve entelektüel anlamda katkı sağlayan yaratıcı kişiler durumuna getirmeyi hedeflemektedir.
Biz de Tematik (Bir alanda uzmanlaşma) ve mesleki açılımlar yok edilerek yetenek ve beceriler ortadan kaldırılmıştır. Türkiye’deki eğitim düşünme değil ezbere ve sorgusuz kabule zorlamaktadır.
Çağdaş toplumlarda eleştirel akıl yürütme kapasitesine yaptığı yatırımlarla rekabet arttırmakta ülkelerini kalkındırmaktadırlar. Ülkemizde evrim teorisinin müfredattan çıkarılması, algoritmik ve yapay zeka gibi konuların eksikliği, bilime-fenne önem verilmeyişi ülkemizi geri kalmış ülkeler düzeyine getirmiştir. HİÇBİR AVRUPA ÜLKESİNDE DİN ATAMALARDA REFERANS OLMAMIŞ. İKTİDARDAKİ PARTİ ÜYELERİ İŞE ALINMAMIŞ, ÖĞRETMENLERİ MÜLAKATA TABİ TUTULMAMIŞTIR. SINAV SORULARI ÇALINMAMIŞ, SAHTE DİPLOMA ÜRETİLMEMİŞ VE BU DİPLOMALARLA ATAMALAR YAPILMAMIŞTIR.
Öncelikle öğretmenler aşağıdaki derslere göre yetiştirilmeli bu dersler müfredatta yer almalıdır.
“Evrim teorisi – felsefe- mantık, temel bilimler, yapay zeka, Temel hukuk, sanat- spor- etik değerler vb. Bunlarla birlikte öğretmenler iyi yetiştirilmeli ki öğrencilerini iyi yetiştirsin.

