Spora katılım yetişkinlerde psikolojik refah, sosyal sonuçlar ve fiziksel sağlık üzerinde olumlu etkilerle ilişkilendirilmiştir.
Sporun ruh sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılamamış olsa da spor türü, yoğunluğu, sıklığı, bağlamı, ortamı ve rekabet düzeyinin bu ilişkiyi şekillendirebileceğine inanılmaktadır. Ek olarak spor, fiziksel aktivite ve sosyal ilişkiler, destek yoluyla zihinsel sağlığı etkileyebilir. Yetişkinler için "Spor Yoluyla Ruh Sağlığı" kavramsal modeli, toplum ve elit düzeydeki sporlara katılımın yetişkinler için olumlu zihinsel sağlık ve sosyal sonuçlara sahip olabileceğini öne sürmektedir. Ayrıca takım sporlarına katılım, bireysel sporlara veya diğer fiziksel aktivitelere kıyasla daha iyi psikolojik ve sosyal sonuçlarla ilişkilidir. Bir spor takımına ve/veya kulübe üye olmak, özellikle takıma dayalı faaliyetlerde, psikolojik sağlık üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olan bir kimlik ve aidiyet duygusu sağlayabilir.
Spor gereksinimlerindeki fizyolojik farklılıklar, psikolojik sonuçlarda ek iyileştirmeler ortaya çıkarabilir ve egzersiz yoğunluğu, fiziksel aktivite ile çeşitli psikolojik sonuçlar arasındaki ilişkiyi düzenleyerek, daha yüksek yoğunlukta yapılan sporların psikolojik sağlık için daha faydalı olacağını destekler. Bununla birlikte, sporcu kimliğinin geçen yılki intihar girişimi olasılığının düşük olmasıyla ilişkili olmasına rağmen, "sporcu kimliğinin" potansiyel olumsuz etkilerinin farkında olunmalıdır çünkü bu, yüksek intihar girişimi olasılığıyla ilişkilidir. Ayrıca çocukluk veya genç yetişkinlik döneminde spora daha önce katılmanın, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha iyi zihinsel sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olduğu da gösterilmiştir. Spor Yoluyla Ruh Sağlığı modeli, sporun ruh sağlığı üzerindeki etkilerinden sorumlu mekanizmalar için ön kanıtlar sağlar, ancak bunları oluşturmak için hala daha fazla deneysel ve boylamsal kanıtlara ihtiyaç vardır.
Genel olarak, spor yoluyla yapılan fiziksel aktivite, yetişkinlerde zihinsel ve sosyal refah için faydalı olan öz yeterlilik, ustalık, öz algı, bağımsızlık ve çevre ile etkileşim gibi psikososyal mekanizmaların geliştirilmesi için fırsatlar sağlar.
Kalın sağlıcakla.