Son dönemlerde toplumumuzun kanayan yarası olarak gündeme gelen ahlaki erezyonun verdiği zararlar gözler önüne serilmiş durumda.
Gün geçmiyor ki şiddet haberlerine bir yenisi daha ekleniyor. Toplumsal yönü ile baktığımızda bunun bir çok nedeni var. Öncelikle çekirdek aileden başlayarak, genç bireylerin yetiştirilmesi ve ahlaki kurallara göre eğitilmeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Her şey ailede başlar ve biter. Tam da bu noktada spor'un toplum ahlakı üzerinde ki etkilerinden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle şunu belirtmek te yarar var. Spor fiziksel, ruhsal ve toplumsal gelişimde de önemli bir olgudur. Spor, ferde sabırlı ve enerjik olmayı, sosyal grup ve toplum ile bütünleşmeyi sağlarken, fert ile toplum arası ilişkileri daha ahlaki kılmaktadır. Spor sayesinde insanlar aynı amaçlara yönelmeye, birlikte hareket etme duygusunu yaşamaya başlarlar. Yeni bir gün ve faaliyete istekli ve kuvvetli başlamayı sağlar. Toplumsal sorumluluğu geliştirir. Kendini kontrol etmeyi, başkalarına kurallara saygıyı öğretir. Ölçülü ve planlı bir şekilde çalışmayı ve dinlenmeyi öğretir. Birlikte olma, birlikte iş yapma ve bireyin toplumda kendisini belirlemesine olanak verir. Gençler için Spor Eğitiminin Önemi: Spor etkili ve çekici bir eğitim unsurudur. Bireyi topluma hazırlar. Kişiyi toplumun en önemli ve onurlu bir üyesi yapar. Genç nesillerin yapıcı, yaratıcı ve üretici olmasında sosyal kaynaşma ve kültürel kalkınmaya büyük etkisi olmaktadır. Spor bir tedavi yöntemidir. Toplumların eğitim ve kültür düzeylerini artırır. Başarıyı arttıran en önemli husustur. İyi alışkanlıklar edinmede önemli bir rolü vardır. Kişilere statü kazandırır, gelir düzeylerini artırır. Bir rekabet, mücadele, işbirliği ve uyum sağlar.
Spor kötü alışkanlıklardan daha kolay kurtulmaya yardımcı olur. Ulusal ve Uluslararası İlişkilerde Sporun Önemi: Spor, iç ve dış turizmin gelişmesine katkıda bulunur. Spor, diplomasi alanında kendisini kabul ettirmiştir. Çağımızda spor bir bilim olarak ele alınmıştır. Spor, kültürün ayrılmaz bir parçasıdır.
İnsanların spor yapma alışkanlığını kazanması, yeteneklerinin geliştirilmesi açısından ve sağlıklı kalabilmesi için spor yapmasının gerekli olduğu toplumun her kesimince bilinmektedir. Toplum içerisinde sosyalleşmede bir araç olan spor, fert ve toplum ilişkilerinin geliştirilmesinde de etkili olmaktadır.3. Ferdin spora olan ilgisi ve bağı, toplum içinde yaşama kurallarına uyumu zorunlu hale getirmiştir. Spor fiziksel, ruhsal ve toplumsal gelişimde de önemli bir olgudur. Spor, ferde sabırlı ve enerjik olmayı, sosyal grup ve toplum ile bütünleşmeyi sağlarken, fert ile toplum arası ilişkileri daha ahlaki kılmaktadır.
Sonuç olarak, spor insan hayatındaki önemli bir rol oynamakta ve toplumlar üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Spor, sağlık, karakter gelişimi, birlikte çalışma becerileri, ekonomi ve kültürel birleşme açısından büyük bir katkı sağlar. Bu nedenle, sporu hayatımızın ayrılmaz bir parçası olarak görmeli ve desteklemeliyiz. Unutmayalım ki, spor sadece bedenimizi değil, ruhumuzu da güçlendirir.
Kalın sağlıcakla.