Çok zorlu ama inançlı bir mücadelenin ardından, 26 Ağustos 1922’de günün ışıklarıyla başlayan BÜYÜK TAARRUZ, 30 Ağustos günü Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde kazanılan büyük zaferle sonuçlandı.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi Kütahya iline bağlı DUMLUPINAR yakınında, 30 Ağustos 1922’de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa tarafından bizzat yönetildiği için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak anılır.
Bu savaşta Türk ordusu yaklaşık 2 bin 500 kayıp verirken, Yunan ordusundaki ölü sayısı ise; 8 bin aşmıştı.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN ifadesiyle 30 Ağustos Zaferi,: “Türk Ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek güç ve kahramanlığını tarihte bir daha belirleyen çok büyük eserdir.”
30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün başkomutanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz 101. Yılı tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bayramlar toplumu bir arada tutan, en önemli değerlerin başında gelmektedir. Toplumsal hafızayı taze tutan, milli ve dini bayramlar aynı zamanda toplumun kendini güvende hissettiği anlar oluşturur.
Milli Bayramlar insanların milli duygularını ortaya çıkarır ve toprakların nice kanlar dökülerek, savaşarak alındığını hatırlatır.
Milli Bayramlarımızın coşkuyla kutlanması toplumsal birlikteliğe önemli katkılar sağlar. İnsanlarda toplum bilinci artar. Vatan ve millet sevgisinin yanı sıra toplum dayanışmasını artırır.
Günümüz milli bayramları ile eski milli bayram kutlamaları arasında büyük farklar var. Hatta eski milli bayram kutlamalarını gözlerimizin önüne getirdiğimizde şimdiki milli bayramlara bayram demek bile zor.
Sıradanlaşan milli bayramlarımızın kutlamalarına; kamu yöneticilerinin, kurum ve kuruluşların, meslek odalarının sivil toplum kuruluşlarının, siyasetçilerin, muhtarların, öğrencilerin ve vatandaşların katılımı, ilgisi ve heyecanı kalmadı denecek kadar azaldı.
Vezirköprü’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101 yılı önceki yıllarda yapılan kutlamalara göre; daha coşkulu, daha programı zengin ve daha fazla katılımlı yapılması dikkatleri çekti.
24 yıl önce ilçemizde de görev yapan şimdi ise Samsun Vali Yardımcısı, Vezirköprü eski efsane kaymakamı Şevket Cinbir’in Vezirköprü Kaymakamlığına vekalet etmesi 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına damgasını vurdu.
Milli değerlere ve Milli Bayramlara yüksek hassasiyeti olan, Vali Yardımcısı Cinbir önceden hazırlanan programda, değişiklikler ve eklemeler yaparak hafif dokunuşla, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarını zenginleştirdi.
Yönetici farkındalığı ile Vezirköprü’de kurum ve kuruluşlar, meslek odaları, siyasi partiler ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları uzun bir aradan sonra coşku ve heyecanla kutlandı.
Vezirköprü’de, Milli Bayramların heyecanla ve coşkuyla kutlanmasını “ÖZLEMİŞİZ!”