Oyun bağımlılığı, bilgisayar oyunlarına olan veya oyunlara olan bağımlılık olarak tanımlanabilmektedir. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019 senesinden beri hastalık olarak kabul edilmektedir.
Oyun bağımlılığı, bilgisayar oyunları, oyun konsolu, akıllı telefon gibi cihazlarda aşırı süreli oynanan ve buna bağlı olarak kişide fiziksel, duygusal, sosyal sorunlar ortaya çıkmasına neden olan bir teknoloji bağımlılığıdır.
Her yaşta görülen oyun bağımlılığında, çocuk ve gençler en riskli grupta yer alıyor. Yalnız oyun oynamayı seven herkesi oyun bağımlısı olarak görmemek gerekiyor.Bir bağımlılık durumundan söz edilebilmesi için günlük, sosyal ve mesleki yaşamın etkilenmesi gerekmektedir.
Eğer birey hayatını etkileyecek kadar oyun oynuyorsa bu durum bağımlılık sınıfına girmektedir. Bilgisayar oyunlarına olan bağımlılık durumu sanal dünyalarda rol yapma oyunları, ödül sistemleri gibi durumlardan dolayı kaynaklanabilmektedir. Özellikle gençlerin bu sorunda oldukça sık etkilendiği göze çarpmaktadır.
Aşırı oyun oynama kişide yorgunluk, migren, göz ağrıları, karpal tünel sendromu gibi fiziksel sorunlara yol açmakla birlikte bazı psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Bunlar dışında da oyun bağımlılığının, hem özel hem profesyonel hayatta birçok olumsuz etkiye yol açtığı yapılan araştırmalarda da görülmüş.
Oyun bağımlılığının belirtileri ve zararları arasında;
* Okul ya da işte başarısızlık,
* Uyku sorunları,
* Gerçek dünya ile az iletişim kurmak,
* Yeme ve kilo sorunları,
* Kendini kısıtlamaya çalışsa da daha az oyun oynamayı başaramamak,
* Depresif ruh hali,
* Oyun oynama süresini gizlemek,
* Oyun nedeni ile iş ve eğitim fırsatlarını kaçırmak,
* İşten, okuldan, eşten ayrılmak,
* Tükenmişlik sendromu,
* Saldırganlık ve sinirlilik hali,
* Oyun oynamadığında kötü hissetmek ve yoksunluk belirtileri göstermek,
* Oyun kapandığında sinirli olma, kötü ruh hali,
* Severek yaptığı işleri yapmak istememek.
Oyun bağımlılığını önlemek için;
İlk olarak bir anda keskin kurallar konulmamalıdır.Öncelikle oyunun yerini dolduracak alanlar açılmalıdır.Bunun bir rahatsızlık olduğu kabul edilmelidir.Aile bireylerinden destek alınıp kademeli oyun süresini azaltma uygulanmalıdır.
Yeni hobiler edinip odak noktası değiştirirmelidir.Kişi iradesinde zorlanıyorsa uzman desteği almalıdır