Bilindiği üzere Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla emeklilere bir defalığına verilen 5000 TL ikramiye çalışmayan emeklilere 11-15 Kasım tarihlerinde ödendi. Kasım ayında yapılan ödemeden, herhangi bir işte çalışmayan emekliler yararlanmıştı.
Bu arada çalışmadığı halde çiftçi kayıt sisteminde görülenler de emekli ikramiyesi alamadığı gibi, şirket ortaklığı olup ta pasif olanlar da emekli ikramiyesi alamamıştı.
Kamuoyundan gelen bu tür eleştiri ve talepler üzerine çalışan emeklilere de ikramiye ödenmesi kararı alındı. Bununla ilgili yasal düzenleme torba kanun teklifine dahil edildi.Hatta bu kanun teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Genel Kurulda ise teklifin ilk 46 maddesi kabul edildi. Ancak, bütçe görüşmeleri dolayısıyla torba kanun teklifi görüşmelerine ara verilince emekli ikramiyesi ödemesi de henüz yasalaşmadı.
5000 TL ARALIK AYI SONUNA YETİŞECEK
TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmeleri 25 Aralıkta sona erecek. Bu durumda toplam 86 maddeden oluşan teklifin kalan40 maddesinin ise 26-27 Aralık tarihlerinde görüşüleceği tahmin ediliyor.
Bu itibarla Sosyal Güvenlik Kurumu, söz konusu teklifin planlandığı gibi aralık ayı sonuna kadar yasalaşması halinde aralık ayı sona ermeden ikramiyelerin emeklilere ödenmesi için hazırlık yapıyor.
İkramiye ödemeleri ile ilgilipartilerin teklifle ilgili bazı maddelerde çekinceleri olsa da ikramiyenin bu ay yetişmesi için görüşmelerin hızla tamamlanması için çaba sarf edileceği bekleniyor. Teklifin yasalaşması konusunda her hangi başka bir gelişme olmazsa 5000 TL ikramiyenin aralıkayının son günlerinde hesaplara yatması bekleniyor. Bu itibarla daha önce çalıştıkları için emekli ikramiyesi ödenmeyen emekliler de 5000 TL ikramiye alacaklar. Bu kapsamda daha önce ikramiye alamamış bulunan 4 milyon 688 bin 945 kişiye ikramiye ödenecek.
KİMLER İKRAMİYEDEN YARARLANACAK
Söz konusu teklif yasalaştığında, ekim ayında SGK’ dan aylık ve gelir alanlardan daha önce ikramiye ödenmemiş olan herkese ikramiye verileceği dikkate alındığında, Eylül ayında emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere bağlanacağından, bu kişilerin henüz aylıkları bağlanmamış olsa bile ikramiyeden yararlanacaklar. İkramiyeler, ilk aylık ödeme ile birlikte hesaplara yatırılacaktır. Bir başka deyimle emeklilik dilekçesini 30 Eylülden önce veren herkes, emekli aylıkları bağlandığında ikramiye alabilecek.
2024 YILINDA EMEKLİ AYLIKLARI NE OLACAK
Son olarak Aralık ayı enflasyonu yüzde 3 olursa emekli maaş zammı yaklaşık yüzde 37 olacak, memur emeklisi ise yüzde 49 zam alacak. Fakat emekli zammı kök aylıklara yapıldığı için milyonlarca emekli sıfır zam ya da düşük zam alabilecek. Bu nedenle kök aylıklara zam yapılması emekliler için daha da önem kazanıyor.
Açıklanan verilere göre açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca emekli yeni yılda geçerli olacak olan maaş zammını dört gözle bekliyor, ancak yapılacak zam oranı 2024 yılının daha zor geçmesine neden olabilir. 16 milyon emekli ortalama 8 bin lira seviyesinde maaş alırken, yapılacak emekli zammının kök aylıklara yapılması halinde ancak sıfır zam ya da düşük zam alabilecekleri de unutulmaması gereken bir durumdur.
Emekli zammı için enflasyon belirleyici olurken Temmuz-Kasım aylarını kapsayan 5 ayda enflasyon yüzde 33.66 oldu. Enflasyonda Aralıkta yüzde 3 çıkması halinde ocakta emekli aylıklarına yüzde 37 zam yapılacak. En düşük emekli aylığı 10.300 TL olacak.
Memur ve memur emeklilerinin maaşına temmuz ayında refah payı ve seyyanen ödemeler hariç yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılmıştı. Buna göre, memur ve memur emeklilerinin 5 aylık dönemden kaynaklanan yüzde 26.09 oranında enflasyon farkı alacağı bulunuyor.2024 yılında belirlenecekartış için şimdi aralık ayı enflasyonu bekleniyor.
Aralık ayı enflasyonunun yüzde 3 civarında gerçekleşmesi halinde, memur ve emeklisinin enflasyon farkı alacağı yüzde 29.88’e çıkacak. Yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ile birlikte yılbaşında kümülatif zam yüzde 49.36’ya ulaşacak. Böylece en düşük memur maaşı 32 bin 865 TL, en düşük memur emekli aylığı da 12 bin 930 lira civarında olacaktır.