Osman KALYONCU / Spor Yazarı
Köşe Yazarı
Osman KALYONCU / Spor Yazarı
 

YAZIN SPOR YAPARKEN DİKKAT!

Yaz geldi, havalar ısındı. Sıcak havalar açık alanda spor yapmayı sevenlere fırsat oluştururken, tansiyon, susuzluğa bağlı problemler, güneşten korunma gibi birçok probleme de yol açıyor.   Yükselen hava sıcaklıklarında bile egzersizlerinize ara vermeyi kabul etmiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Spor yapacaklar için dikkat edilmesi gereken noktaları bilimsel kaynaklardan aldığımız verilerle sizler için derledik.   Kapalı alanlarda spor yapma gibi bir şansınız varsa bunu değerlendirin. Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından, olası yan etkileri minimuma indirmek için kapalı spor merkezlerini tercih etmek ya da yüzmek, yaz sıcağından daha az etkilenmenizi sağlayacaktır.   Yaz aylarında dış mekânlarda spor yapmayı tercih ediyorsanız spora başladığınız saat konusunda bilinçli olmanızda yarar var. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği vakitleri (11.00-16.00) tercih etmek fazla terleme, güneş çarpması, tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı, bilinç kaybı gibi sıkıntılara sebep olabilir. Spor için en uygun saatler, sabahın erken saatleri ya da 16:00’dan sonrası olarak kabul ediliyor.   Yeterli sıvı tüketimi sporun altın kuralıdır. Bu kural yaz sıcaklarında daha fazla önem kazanıyor. Ter bezlerinin daha aktif olduğu bu dönemlerde, yeterli miktarda su tüketimi çok önemli. Spor yapan bireylerin sıvı kaybını önlemek ve performanslarında azalma yaşamamak için günde 1,5, 2 litre su içmesi önerilirken, spora başlanmadan önce su tüketmeye başlamak ve egzersiz yaparken belli aralıklarda su içmeye devam etmek, terlemeyle birlikte vücuttan atılan sıvının telafisi açısından dikkate alınması gereken bir nokta. Ayrıca spor öncesi en az 1,5- 2 saat önce yemek yeme sonlandırılmalı ve rahat bir mide ile sorun yaşamadan spora başlanması uzmanların dikkat çektiği noktalardan.   Yaz sıcaklarında performansınızın düştüğünü net bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu yüzden ağır antrenman programlarından uzak durmanız gerekebilir. Koşu yapacaksanız önce tempolu bir yürüyüşle ısınıp daha sonra koşuya başlayabilirsiniz. Ağırlık ve kardiyo çalışmalarınızda ise bol bol mola vermeniz ve kısa süreli ama sık sık egzersiz yapmanız yararınıza olacaktır.   Yaz aylarında dışarıda yapılacak spor aktivitelerinde kıyafet seçimi çok önemlidir. Günlük kıyafetlerinizde kullandığınız pamuklu giysilerden ziyade, spor için özel üretilen terleme-soğutma özelliğine sahip tişörtleri giymek, daha konforlu bir spor ortamını sunacaktır.
Ekleme Tarihi: 07 Temmuz 2023 - Cuma
Osman KALYONCU / Spor Yazarı

YAZIN SPOR YAPARKEN DİKKAT!

Yaz geldi, havalar ısındı. Sıcak havalar açık alanda spor yapmayı sevenlere fırsat oluştururken, tansiyon, susuzluğa bağlı problemler, güneşten korunma gibi birçok probleme de yol açıyor.

 

Yükselen hava sıcaklıklarında bile egzersizlerinize ara vermeyi kabul etmiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Spor yapacaklar için dikkat edilmesi gereken noktaları bilimsel kaynaklardan aldığımız verilerle sizler için derledik.

 

Kapalı alanlarda spor yapma gibi bir şansınız varsa bunu değerlendirin. Günün büyük kısmında sıcaklık yüksek olacağından, olası yan etkileri minimuma indirmek için kapalı spor merkezlerini tercih etmek ya da yüzmek, yaz sıcağından daha az etkilenmenizi sağlayacaktır.

 

Yaz aylarında dış mekânlarda spor yapmayı tercih ediyorsanız spora başladığınız saat konusunda bilinçli olmanızda yarar var. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği vakitleri (11.00-16.00) tercih etmek fazla terleme, güneş çarpması, tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı, bilinç kaybı gibi sıkıntılara sebep olabilir. Spor için en uygun saatler, sabahın erken saatleri ya da 16:00’dan sonrası olarak kabul ediliyor.

 

Yeterli sıvı tüketimi sporun altın kuralıdır. Bu kural yaz sıcaklarında daha fazla önem kazanıyor. Ter bezlerinin daha aktif olduğu bu dönemlerde, yeterli miktarda su tüketimi çok önemli. Spor yapan bireylerin sıvı kaybını önlemek ve performanslarında azalma yaşamamak için günde 1,5, 2 litre su içmesi önerilirken, spora başlanmadan önce su tüketmeye başlamak ve egzersiz yaparken belli aralıklarda su içmeye devam etmek, terlemeyle birlikte vücuttan atılan sıvının telafisi açısından dikkate alınması gereken bir nokta. Ayrıca spor öncesi en az 1,5- 2 saat önce yemek yeme sonlandırılmalı ve rahat bir mide ile sorun yaşamadan spora başlanması uzmanların dikkat çektiği noktalardan.

 

Yaz sıcaklarında performansınızın düştüğünü net bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu yüzden ağır antrenman programlarından uzak durmanız gerekebilir. Koşu yapacaksanız önce tempolu bir yürüyüşle ısınıp daha sonra koşuya başlayabilirsiniz. Ağırlık ve kardiyo çalışmalarınızda ise bol bol mola vermeniz ve kısa süreli ama sık sık egzersiz yapmanız yararınıza olacaktır.

 

Yaz aylarında dışarıda yapılacak spor aktivitelerinde kıyafet seçimi çok önemlidir. Günlük kıyafetlerinizde kullandığınız pamuklu giysilerden ziyade, spor için özel üretilen terleme-soğutma özelliğine sahip tişörtleri giymek, daha konforlu bir spor ortamını sunacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.