Özlem Köşe Yazarı Mustafa ERDEN / SGK Başmüfettişi
Köşe Yazarı
Özlem Köşe Yazarı Mustafa ERDEN / SGK Başmüfettişi
 

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TEŞVİK UYGULAMASINDA YENİLİKLER (1)

Kendi işini kuran gençlere 2016 yılından beri uygulanmakta olan vergi ve prim teşviki sisteminde bu yıl değişiklik yapıldığı için Hazine ve Maliye Bakanlığı, değişiklik doğrultusunda genç girişimci teşviki ile ilgili rehber yayımladı. 3 YIILIK MUAFİYET TUTARI DEĞİŞTİ Girişimci gençlerin ilk 3 yılki kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı vergiden muaf tutuluyordu. Muaf tutulan 75 bin liralık tutar 2016 yılından beri artırılmadığı için vergi avantajının etkisi azalmıştı. Kanun değişikliği ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edecekleri kazançların ikinci vergi dilimine kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak. Buna göre, 2023 yılı için 150 bin liralık kazançlar vergiden istisna olacak. Vergi dilimleri her yıl artırıldığı için vergiden muaf tutulacak kazanç tutarı da bundan sonraki yıllarda otomatik olarak artacak. TEŞVİKTEN KİMLER YARARLANIYOR Genç girişimcilere uygulanan teşvikten ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan ve mükellef olduğu tarihte 29 yaşını doldurmamış kişiler yararlanacak. Teşvikten yararlanabilmek için; 1- İşe başlamanın yasal süresi içinde bildirilmesi, 2- Girişimci gencin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olanlar yararlanamıyor. Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da faaliyetin eş ya da üçüncü dereceye kadar akrabalardan devralınmamış olması gerekiyor. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması halinde ise teşvikten yararlanmak mümkün bulunuyor. MUAFİYETTE BAŞKA KAZANCI OLANLAR NE YAPACAK? Genç girişimcilere uygulanan kazanç istisnasından yararlanan kişinin kira, faiz, ücret gibi beyana tabi başka kazanç ve iratları olması durumunda bu kişiler sadece ticari, zirai ve mesleki kazançları için teşvikten yararlanacaklar. Örneğin, 2023 yılında 180 bin lira serbest meslek kazancı ve 90 bin lira kira geliri bulunan bir genç girişimci bu gelirleri için verdiği yıllık gelir vergisi beyannamesinde serbest meslek kazancının 150 bin liralık kısmı için bu istisnadan yararlanabilecek. BİRDEN FAZLA İŞ KURAN GİRİŞİMCİLER NE YAPACAK Genç girişimcinin birden fazla ticari, zirai veya mesleki faaliyet kazancı elde etmesi durumunda, teşvik, beyan edilen gelirlerin toplamına uygulanacak. Örneğin, 20 Mart 2023 tarihinde mimarlık, 20 Temmuz 2023 tarihinde de inşaat faaliyetine başlayan bir genç girişimci inşaattan 400 bin, mimarlıktan 300 bin lira kazanç elde etmiş olsun. Bu kişinin kazançlarının 150 bin liralık kısmı vergiden istisna tutulacak, kalan kısmı vergiye tabi olacak.
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2023 - Cuma
Özlem Köşe Yazarı Mustafa ERDEN / SGK Başmüfettişi

GENÇ GİRİŞİMCİLERE TEŞVİK UYGULAMASINDA YENİLİKLER (1)

Kendi işini kuran gençlere 2016 yılından beri uygulanmakta olan vergi ve prim teşviki sisteminde bu yıl değişiklik yapıldığı için Hazine ve Maliye Bakanlığı, değişiklik doğrultusunda genç girişimci teşviki ile ilgili rehber yayımladı.

3 YIILIK MUAFİYET TUTARI DEĞİŞTİ

Girişimci gençlerin ilk 3 yılki kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmı vergiden muaf tutuluyordu. Muaf tutulan 75 bin liralık tutar 2016 yılından beri artırılmadığı için vergi avantajının etkisi azalmıştı.

Kanun değişikliği ile 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edecekleri kazançların ikinci vergi dilimine kadar olan kısmı vergiden muaf tutulacak. Buna göre, 2023 yılı için 150 bin liralık kazançlar vergiden istisna olacak. Vergi dilimleri her yıl artırıldığı için vergiden muaf tutulacak kazanç tutarı da bundan sonraki yıllarda otomatik olarak artacak.

TEŞVİKTEN KİMLER YARARLANIYOR

Genç girişimcilere uygulanan teşvikten ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan ve mükellef olduğu tarihte 29 yaşını doldurmamış kişiler yararlanacak.

Teşvikten yararlanabilmek için;

1- İşe başlamanın yasal süresi içinde bildirilmesi,

2- Girişimci gencin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekiyor.

Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olanlar yararlanamıyor.

Faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da faaliyetin eş ya da üçüncü dereceye kadar akrabalardan devralınmamış olması gerekiyor. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması halinde ise teşvikten yararlanmak mümkün bulunuyor.

MUAFİYETTE BAŞKA KAZANCI OLANLAR NE
YAPACAK?

Genç girişimcilere uygulanan kazanç istisnasından yararlanan kişinin kira, faiz, ücret gibi beyana tabi başka kazanç ve iratları olması durumunda bu kişiler sadece ticari, zirai ve mesleki kazançları için teşvikten yararlanacaklar. Örneğin, 2023 yılında 180 bin lira serbest meslek kazancı ve 90 bin lira kira geliri bulunan bir genç girişimci bu gelirleri için verdiği yıllık gelir vergisi beyannamesinde serbest meslek kazancının 150 bin liralık kısmı için bu istisnadan yararlanabilecek.

BİRDEN FAZLA İŞ KURAN GİRİŞİMCİLER NE YAPACAK

Genç girişimcinin birden fazla ticari, zirai veya mesleki faaliyet kazancı elde etmesi durumunda, teşvik, beyan edilen gelirlerin toplamına uygulanacak.

Örneğin, 20 Mart 2023 tarihinde mimarlık, 20 Temmuz 2023 tarihinde de inşaat faaliyetine başlayan bir genç girişimci inşaattan 400 bin, mimarlıktan 300 bin lira kazanç elde etmiş olsun. Bu kişinin kazançlarının 150 bin liralık kısmı vergiden istisna tutulacak, kalan kısmı vergiye tabi olacak.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.