Avrupa’da emeklilik yaşı ülkeden ülkeye göre farklılık gösterse de genel olarak yüksek ortalama dikkat çekiyor. Avrupa’daki bazı ülkelerde emeklilik hakkı elde etme yaşı şu şekilde düzenleniyor:
Almanya’da emeklilik yaşı: Almanya’da çalışan kadın ve erkekler 66 ve 67 yaşında emekli olabiliyor.
İtalya’da emeklilik yaşı: İtalya’daki çalışanlar da 66 ve 67 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor.
Rusya emeklilik yaşı: Rusya’da kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında çalışma hayatını tamamlayabiliyor.
Amerika’da Emeklilik Yaşları
Amerika kıtasındaki ülkeler de Avrupa’ya benzer şekilde yüksek ortalamaları ile dikkat çekiyor.
Amerika’da emeklilik yaşı: Amerika’da sigortalı çalışanlar 65 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor. Ayrıca eksik maaş almayı kabul eden kişiler 62 yaşında da emekli aylığı almaya başlayabiliyor.
Kanada emeklilik yaşı: Kanada’daki emeklilik sistemi de Amerika ile benzerlik gösteriyor. Emekli olma yaşı 65 olan ülkede isteyen kişiler yüzde 30 eksik bir şekilde maaşlarını 60 yaşında almaya hak kazanabiliyor.
Asya Ülkelerinde Emeklilik Yaşları
Çin’de emeklilik yaşı: Erkeklerin 60 yaşında emeklilik hakkı kazandığı ülkede memur kadınlar 55, mavi yakalı işçiler ise 50 yaşında emekli olabiliyor.
Japonya emeklilik yaşı: Emeklilik yaşının 65 olduğu Japonya’da şirketlere bu oranı kurumsal olarak 70 yaşına kadar uzatma noktasında imkân tanınıyor.
Endonezya’da emeklilik yaşı: Endonezya’da kadın ve erkekler 58 yaşında emeklilik hakkı elde ediyor.
KKTC emeklilik yaşı Türkiye’deki düzenlemeye benzer bir şekilde belirli yaş grupları ve sigortalılığın başlangıç süresi dikkate alınarak yükseltiliyor. KKTC’de kadın ve erkekler 60 yaşına geldiğinde emekli olabiliyor.
Sonuç olarak ülkemizde 5510 sayılı Kanunla getirilen 65 yaş şartı 2037 yılında devreye girecek ve ondan sonraki süreçte emeklilik yaşı değiştirilmezse bu durumda sosyal güvenlik sistemi daha sürdürülebilir olacaktır.
Şu andaki duruma göre dünyada en erken emekli yaşı ülkemizde oluşmuştur. Bu durum geçmişten kaynaklı hak kayıplarını düzeltmek amacıyla yapılmış olsa dahi sosyal güvenlik sisteminin bütçeye yükü daha da artmıştır.
Bundan sonra özellikle YAŞ ile ilgili bir değişiklik olmayacağını ümit ediyorum. Çünkü her durumda hakkaniyete aykırı yeni bir sorun oluşmaktadır. EYT düzenlemesinde dahi 1 gün sonra işe girenlerin tam 15 yıl sonra emekli olabilecekleri dikkate alındığında bu tür düzenlemelerin hakkaniyete de aykırılıklar yarattığını görmekteyiz.