Hüseyin ŞENGÜN - UYARICI SOHBETLER
Köşe Yazarı
Hüseyin ŞENGÜN - UYARICI SOHBETLER
 

FAİZ

Muhterem Özlem Okuyucuları    Ey iman edenler! Allah’tan korkun, eğer gerçekten inanıyorsanız, mevcut faiz alacaklarınızı terk edin. Şayet faiz hakkında söylenenleri yapmazsanız, Allah ve Resulü tarafından faizcilere karşı açılan savaştan haberiniz olsun. Eğer tövbe edip vazgeçerseniz sermayeniz sizindir, ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz.    Bu ayet-i celileyi duyan herkesin, faizden son derece uzak durması ve akına bile getirmemesi gerekir. Çünkü Allah (c.c.)’nun faizcilere karşı azabı şiddetlidir. Onun için günahlardan bir an evvel tövbe edip Allah-u Teala’nın azabından onun rahmetine iltica etmemiz gerekir.    Bugün iktisadi sefaletin, bütün içtimai hastalıkların temelinde faiz yatmaktadır. Toplumlarda faiz, karşılıklı yardımlaşma duygularını yok edip yerine menfaat karşılığında yardımlaşma duygularını yerleştirmektedir. Toplumda faizcilik gibi kötü davranışların yerine zekat, sadaka, insani yardımlaşma, sevgi, saygı ve şefkat gibi duygular, davranışlar yerleşirse o cemiyet ve toplumda hem huzur hem refah ve gelişme olur. Sevgili Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Veda Haccı sırasında buyurdukları meşhur hutbesinde faizin çirkinliğinden ve günahından dolayı onu şöyle yasaklamışlardır. Faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Ayağımın altındadır, lakin ana sermayeniz sizindir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız. Allah’ın emriyle artık faizcilik yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin adetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırılan faiz de Abdülmüttalib’in oğlu, amcam Abbas’ın faizidir. Faiz haksız kazanç yollarının en çirkinidir. Ekonomiye kazandırdığı bir şey yoktur; ama kaybettiği şey pek çoktur. Faiz her yönüyle tenkide açıktır. Onun akli ve vicdanı hiçbir dayanağı yoktur.    Faiz hakkında şunlar söylene bilir:    1. Başkalarının malını haksız yere almaktır.    2. Ticari gelişmeyi engellemekte ve hep işsizlik üretmektedir.    3. İnsanlar arasındaki  en güzel bir davranış olan karşılıksız menfaat beklemeden borç alıp verme usulünün kaldırılmasına sebeptir.   4. Sosyal yardımlaşmayı engellemekte, zengini daha fazla zengin daha fazla zengin yaparken; fakiri de daha fazla fakirleştirmiş ve toplumda kini, nefreti, zorbalığı yerleştirmiştir.    5. Toplumda gelir dağılımını bozmuştur.    6. Fakirleri sömürmüştür. Faiz sebebiyle fakirler hep kaybetmekte; faiz verenler ise hep kazanmaktadır. Faiz alanlar, faiz verenlerin kölesi, esiri durumuna düşmüştür.    7. Toplumda şefkat ve iyilik gibi duyguları yok etmekte ölü kalpli, taş kalpli insanlar peyda etmektedir.    8. Ekonomiyi olumsuz etkilemekte, yeryüzündeki malların, gelirlerini küçük bir grubun elinde toplanmasına sebep olmaktadır. İktisadi yönden malın belli kesimlerde olması tehlikenin en büyüğüdür.    İslamiyet, faizi haram kılmış ve yasaklamıştır. Cenabı hak faiz belasından bizleri korusun. Cenabı hak faizcilerin şerlerinden muhafaza buyursun.
Ekleme Tarihi: 10 Şubat 2023 - Cuma
Hüseyin ŞENGÜN - UYARICI SOHBETLER

FAİZ

Muhterem Özlem Okuyucuları 

 

Ey iman edenler! Allah’tan korkun, eğer gerçekten inanıyorsanız, mevcut faiz alacaklarınızı terk edin. Şayet faiz hakkında söylenenleri yapmazsanız, Allah ve Resulü tarafından faizcilere karşı açılan savaştan haberiniz olsun. Eğer tövbe edip vazgeçerseniz sermayeniz sizindir, ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz. 

 

Bu ayet-i celileyi duyan herkesin, faizden son derece uzak durması ve akına bile getirmemesi gerekir. Çünkü Allah (c.c.)’nun faizcilere karşı azabı şiddetlidir. Onun için günahlardan bir an evvel tövbe edip Allah-u Teala’nın azabından onun rahmetine iltica etmemiz gerekir. 

 

Bugün iktisadi sefaletin, bütün içtimai hastalıkların temelinde faiz yatmaktadır. Toplumlarda faiz, karşılıklı yardımlaşma duygularını yok edip yerine menfaat karşılığında yardımlaşma duygularını yerleştirmektedir. Toplumda faizcilik gibi kötü davranışların yerine zekat, sadaka, insani yardımlaşma, sevgi, saygı ve şefkat gibi duygular, davranışlar yerleşirse o cemiyet ve toplumda hem huzur hem refah ve gelişme olur. Sevgili Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Veda Haccı sırasında buyurdukları meşhur hutbesinde faizin çirkinliğinden ve günahından dolayı onu şöyle yasaklamışlardır. Faizin her çeşidi kaldırılmıştır. Ayağımın altındadır, lakin ana sermayeniz sizindir. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız. Allah’ın emriyle artık faizcilik yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin adetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırılan faiz de Abdülmüttalib’in oğlu, amcam Abbas’ın faizidir. Faiz haksız kazanç yollarının en çirkinidir. Ekonomiye kazandırdığı bir şey yoktur; ama kaybettiği şey pek çoktur. Faiz her yönüyle tenkide açıktır. Onun akli ve vicdanı hiçbir dayanağı yoktur. 

 

Faiz hakkında şunlar söylene bilir: 

 

1. Başkalarının malını haksız yere almaktır. 

 

2. Ticari gelişmeyi engellemekte ve hep işsizlik üretmektedir. 

 

3. İnsanlar arasındaki  en güzel bir davranış olan karşılıksız menfaat beklemeden borç alıp verme usulünün kaldırılmasına sebeptir.

 

4. Sosyal yardımlaşmayı engellemekte, zengini daha fazla zengin daha fazla zengin yaparken; fakiri de daha fazla fakirleştirmiş ve toplumda kini, nefreti, zorbalığı yerleştirmiştir. 

 

5. Toplumda gelir dağılımını bozmuştur. 

 

6. Fakirleri sömürmüştür. Faiz sebebiyle fakirler hep kaybetmekte; faiz verenler ise hep kazanmaktadır. Faiz alanlar, faiz verenlerin kölesi, esiri durumuna düşmüştür. 

 

7. Toplumda şefkat ve iyilik gibi duyguları yok etmekte ölü kalpli, taş kalpli insanlar peyda etmektedir. 

 

8. Ekonomiyi olumsuz etkilemekte, yeryüzündeki malların, gelirlerini küçük bir grubun elinde toplanmasına sebep olmaktadır. İktisadi yönden malın belli kesimlerde olması tehlikenin en büyüğüdür. 

 

İslamiyet, faizi haram kılmış ve yasaklamıştır. Cenabı hak faiz belasından bizleri korusun. Cenabı hak faizcilerin şerlerinden muhafaza buyursun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.