KAR YAĞIŞININ KOKARCAYA ETKİSİ NE OLDU?
KAR YAĞIŞININ KOKARCAYA ETKİSİ NE OLDU?
Karadeniz ve Samsun'da etkili olan yoğun kar yağışının ardından, kokarca böceğinin son durumunu Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya ve Terme, Bafra, Salıpazarı, 19 Mayıs Ziraat Odası başkanları değerlendirdi.
Kış aylarının gelmesiyle kışlaklara çekilen kokarca zararlısının, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye giriş yapan Sibirya kökenli yoğun kar yağışı sonrası ölüp ölmediği, çiftçiler arasında merak konusu oldu. Samsun’un Terme, Bafra, Salıpazarı, 19 Mayıs ve Vezirköprü ilçelerindeki ziraat oda başkanları, bölgelerinde kokarca zararlısıyla mücadelenin son durumunu değerlendirirken kar yağışının etkisi konusunda da farklı görüşlerini dile getirdi. Vezirköprü Başkanı Arslan Kaya henüz Vezirköprü’de görünmediğini vurgaladi.
Bazı başkanlar kar yağışının zararlı üzerindeki etkisini doğrularken, bazıları ise kesin bir şey söylemenin şu aşamada mümkün olmadığı belirsizliğini vurguladı.
Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya, “Bizde henüz kokarca görülmedi ama tedbir alıyoruz. Tarım İlçe Müdürlüğü ve Kaymakamlık ile toplantılar yapıyoruz, gerekli önlemleri alıyoruz.” dedi.
Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “Bence kokarcanın yüzde 40’ı bu karla birlikte ölmüş olabilir. Bizim Terme Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Şahin deneme yaptı. Ancak kokarcanın azalacağını düşünmüyorum. Bir tanesi 300 yavru yapıyor, vatandaşlar duyarlı olmazsa bundan 50 tane kalsa bile yine çoğalır. Şu an ilaçlama zamanı. Evlere, metruk binalara ilaçlama yapılmalı. Kavak ağacını bile yiyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, belediyeler ve odalar bir olup ilaçlamaya devam etmeliyiz. Tarım Orman’dan verilen ilaçların etkisi var, müdürlükten ilaç da geldi ve dağıtılacak. Muhtarlarla bir olup ilaçlama yapılacak.” dedi.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Kokarca böceği için Bafra’daki tüm metruk binalar ilaçlandı, ilçede ilaçlanmamış eski bina kalmadı. Belediye, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Kaymakamlık ile birlikte mücadele ediyoruz. Buna kararlıyız. Kokarca soğukta dışarı çıkmıyor ama biz onu yuvasında yok ettik. İlaç vurulan yerde bir tane bile görülmüyor. Havalar açar açmaz bir ilaçlama daha yapılacak. Bafra bu konuda çok hassas, çünkü burası bir tarım bölgesi, ova. Kokarcayı yuvasından çıkarmayacağız. Bütün ürünleri yiyor. 119 mahallede ilaçlama yaptık, şu an bir sorun yok. Bu konuda çok hassasız.” diye konuştu.
Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy, “Kokarca ilk ortaya çıktığında toplantı yapmıştık, ancak 20 kişi katılmamıştı.Bu sene ise katılım fazla. Her ilçede oluşturulan kurullar var, muhtarlarımızla toplantılar yapacağız. Tarım İlçe Müdürlüğümüz biyosidal ilaçlar dağıttı, biz de eğitimlere başlayacağız. Başarılı olacağımıza inanıyoruz. Tarım İl Müdürlüğü bu konuda yeterli çalışmaları yürütüyor ve ilaçlar etkili. Kışa girmeden önce 44 mahallenin 40’ında ilaçlamamızı yaptık.” İfadelerini kullandı.
19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, “Kar yağışıyla kokarcaların ölüp ölmediği konusunda net bir şey diyemem, farklı görüşler var. Geçen gün bir tane gördüm, kıpırdamıyordu ama hâlâ canlıydı. Bizde kokarca sıkıntısı büyük değil, Çarşamba ve Terme gibi değil, çok az görülüyor ama İlaçlamalar devam ediyor. Ben Ziraat Odası olarak 23 muhtara ilaç verdim, birçoğu ilaçladı. Tedbirimizi alıyoruz. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, belediyeler ve kaymakamlık destek sağlıyor.” sözlerini kaydetti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.