TÜRKMEN HAFRİYAT-12.10.2024

Kahverengi Kokarca İle Mücadele Devam Ediyor

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 10.07.2024 - 11:18, Güncelleme: 10.07.2024 - 11:18 6077+ kez okundu.
 

Kahverengi Kokarca İle Mücadele Devam Ediyor

Samsun'da, 2023 yılı Eylül ayından itibaren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başkanlığında, İl Müdürlüğü ve 17 İlçe Müdürlüğümüzden toplam 93 Teknik eleman, paydaş kurum ve kuruluşların da katılımı ile Kahverengi Kokarca ile mücadele, İlimiz ve 17 İlçe Çalışma Gruplarımızın çalışmalarıyla aralıksız devam etmektedir.
  İl Tarım ve Orman İ Müdürü İbrahim Sağlam, konu İle İlgili şu açıklamalarda bulundu:” Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys)  Mücadelesi Teknik Talimatı  ve  "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" kapsamında Kahverengi Kokarca Mücadele, Eğitim-yayım ve kamuoyu bilgilendirme çalışmaları başarılı ve etkin bir şekilde  yürütülmektedir. Kahverengi Kokarcanın mücadelesi Ülkemiz, Bölgemiz ve Fındığın en önemli zararlısı olduğu için, İlimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir.  Kahverengi Kokarca, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, kivi, şeftali, erik, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan,  incir,  çeltik, soya fasulyesi gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı oluşturmaktadır” dedi. Kahverengi Kokarca ile mücadelede üreticilere uyarılarda bulunan İl Müdürü İbrahim Sağlam, açıklamalarına şöyle devam etti: ”Samsun'da başta fındık olmak üzere; ekonomik anlamda, üretimi yapılan diğer tarım ürünlerimiz, üreticilerimizin başlıca gelir kaynağını oluşturmaktadır. Fındığın en önemli zararlısı olan Kahverengi kokarca tahribatının önüne geçebilmek için; üreticilerimizin bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, yoğun çiftleşme –yumurta bırakma evresinde olduğu bu dönemde, yüksek oranda bir nimph artışı ile (4. ve 5. Dönem) karşılaşmamak ve oluşabilecek “lekeli, acılı iç” zararını engellemek için son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye de dikkat ederek, Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Ayrıca Samsun'da Trissolcus japonicus (Samuray arıcığı) salımı yapılan alanlarda, kimyasal ilaçlamaların sınırlandırılması gerekmekte ve böylece biyolojik mücadeleden de azami fayda sağlanmaktadır. Üreticilerimiz ayrıntılı bilgiye sahip olmak için İl/ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak Kahverengi Kokarca Mücadelesinde başarıya ulaşmakta önemli aşama kaydedebilirler” dedi.    
Samsun'da, 2023 yılı Eylül ayından itibaren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başkanlığında, İl Müdürlüğü ve 17 İlçe Müdürlüğümüzden toplam 93 Teknik eleman, paydaş kurum ve kuruluşların da katılımı ile Kahverengi Kokarca ile mücadele, İlimiz ve 17 İlçe Çalışma Gruplarımızın çalışmalarıyla aralıksız devam etmektedir.

 

İl Tarım ve Orman İ Müdürü İbrahim Sağlam, konu İle İlgili şu açıklamalarda bulundu:” Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys)  Mücadelesi Teknik Talimatı  ve  "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" kapsamında Kahverengi Kokarca Mücadele, Eğitim-yayım ve kamuoyu bilgilendirme çalışmaları başarılı ve etkin bir şekilde  yürütülmektedir. Kahverengi Kokarcanın mücadelesi Ülkemiz, Bölgemiz ve Fındığın en önemli zararlısı olduğu için, İlimiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. 

Kahverengi Kokarca, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, kivi, şeftali, erik, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan,  incir,  çeltik, soya fasulyesi gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı oluşturmaktadır” dedi.

Kahverengi Kokarca ile mücadelede üreticilere uyarılarda bulunan İl Müdürü İbrahim Sağlam, açıklamalarına şöyle devam etti: ”Samsun'da başta fındık olmak üzere; ekonomik anlamda, üretimi yapılan diğer tarım ürünlerimiz, üreticilerimizin başlıca gelir kaynağını oluşturmaktadır. Fındığın en önemli zararlısı olan Kahverengi kokarca tahribatının önüne geçebilmek için; üreticilerimizin bahçelerini sık aralıklarla kontrol etmeleri, yoğun çiftleşme –yumurta bırakma evresinde olduğu bu dönemde, yüksek oranda bir nimph artışı ile (4. ve 5. Dönem) karşılaşmamak ve oluşabilecek “lekeli, acılı iç” zararını engellemek için son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye de dikkat ederek, Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile ilaçlama yapmaları gerekmektedir.

Ayrıca Samsun'da Trissolcus japonicus (Samuray arıcığı) salımı yapılan alanlarda, kimyasal ilaçlamaların sınırlandırılması gerekmekte ve böylece biyolojik mücadeleden de azami fayda sağlanmaktadır. Üreticilerimiz ayrıntılı bilgiye sahip olmak için İl/ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak Kahverengi Kokarca Mücadelesinde başarıya ulaşmakta önemli aşama kaydedebilirler” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.