Yakup CEYLAN
Köşe Yazarı
Yakup CEYLAN
 

23 NİSAN NEDEN BAYRAM YAPILDI?

23 Nisan 1920 Türk Milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisinin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Milli birliğimizin kenetlenme ifadesini temsil eder.   Atatürk 23 Nisan 1924’te 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar verir. 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan ederek 1979’a kadar çocuk Bayramı olarak kutlanır. 1979’da 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyut kazanır.   Atamızın bugünü çocuklara armağan edişinin amacı bize yeni bir vatan, yeni bir tarih yaratıp bırakan şehit ve gazilerimizin yavrularını devletin ve milletin eline teslim edilişini, Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar milletin geleceği oluşu, onlara sarsılmaz güven ve sevgi ifadesinin karşılığıdır.   23 Nisan 1921’de çıkarılan 23 Nisan Milli Bayram Kanunu ile ilk ulusal bayram olmuştur. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım olarak kabul edilen Bayram 1935’te 23 Nisan Milli Bayramı ile birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı ve Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ilki Atatürk himayesindeki 23 Nisan Çocuk Milli Bayramı ile birleştirilir.   12 Eylül 1980 darbesinden sonra Atatürk yılı ilan edilen 1981 yılında adı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yapılır. Etkinliklerin daha neşeli ve parlak geçmesi için bir haftaya yayılır.   23 Nisan 1920’de 337 olan milletvekili sayısına rağmen toplantı 115 vekil ile açılır.   Bugün 600 olan milletvekili sayısı ile TBMM görevini yapabiliyor mu?   Görevleri kanun koymak, değiştirmek, kaldırmak, bakanların denetlemesini yapmak. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılacak sıkı yönetim zamanlarında kanun hükmündeki kararnameleri onaylamak. TBMM başkanını seçmek, bütçe hesaplamalarına dair çalışmaları sürdürmek, milletlerarası anlaşmaları uygun bulmak, para basılmasına karar vermek, savaş ilanına ve silahlı kuvvet kullanmasına izin vermek, yabancı ülkelere gönderilecek askerleri belirlemek, anayasayı değiştirmek v.b.   Yukarıda saydıklarımızın hangisini yapabiliyor? Yukarıdan gelen emirlere parmak kaldır, indirden başka. Bakanlar meclise bilgi bile vermiyor, sorularını cevaplamıyor. Çoğuna Cumhurbaşkanı karar veriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde durum bu. Muhalefet partileri ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ ile tek adam rejiminden kurtulmayı amaçlıyor.   Bu şartlar altında yapılacak seçimlerin ve ülkemizde meydana gelen deprem felaketinin gölgesinde kutlanacak 23 Nisan Bayramı hepimize aydınlık bir gelecek getirsin.   Ramazan Bayramınız kutlu olsun.
Ekleme Tarihi: 18 Nisan 2023 - Salı
Yakup CEYLAN

23 NİSAN NEDEN BAYRAM YAPILDI?

23 Nisan 1920 Türk Milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisinin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Milli birliğimizin kenetlenme ifadesini temsil eder.

 

Atatürk 23 Nisan 1924’te 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar verir. 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan ederek 1979’a kadar çocuk Bayramı olarak kutlanır. 1979’da 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyut kazanır.

 

Atamızın bugünü çocuklara armağan edişinin amacı bize yeni bir vatan, yeni bir tarih yaratıp bırakan şehit ve gazilerimizin yavrularını devletin ve milletin eline teslim edilişini, Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar milletin geleceği oluşu, onlara sarsılmaz güven ve sevgi ifadesinin karşılığıdır.

 

23 Nisan 1921’de çıkarılan 23 Nisan Milli Bayram Kanunu ile ilk ulusal bayram olmuştur. 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla 1 Kasım olarak kabul edilen Bayram 1935’te 23 Nisan Milli Bayramı ile birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı ve Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ilki Atatürk himayesindeki 23 Nisan Çocuk Milli Bayramı ile birleştirilir.

 

12 Eylül 1980 darbesinden sonra Atatürk yılı ilan edilen 1981 yılında adı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yapılır. Etkinliklerin daha neşeli ve parlak geçmesi için bir haftaya yayılır.

 

23 Nisan 1920’de 337 olan milletvekili sayısına rağmen toplantı 115 vekil ile açılır.

 

Bugün 600 olan milletvekili sayısı ile TBMM görevini yapabiliyor mu?

 

Görevleri kanun koymak, değiştirmek, kaldırmak, bakanların denetlemesini yapmak. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılacak sıkı yönetim zamanlarında kanun hükmündeki kararnameleri onaylamak. TBMM başkanını seçmek, bütçe hesaplamalarına dair çalışmaları sürdürmek, milletlerarası anlaşmaları uygun bulmak, para basılmasına karar vermek, savaş ilanına ve silahlı kuvvet kullanmasına izin vermek, yabancı ülkelere gönderilecek askerleri belirlemek, anayasayı değiştirmek v.b.

 

Yukarıda saydıklarımızın hangisini yapabiliyor? Yukarıdan gelen emirlere parmak kaldır, indirden başka. Bakanlar meclise bilgi bile vermiyor, sorularını cevaplamıyor. Çoğuna Cumhurbaşkanı karar veriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde durum bu. Muhalefet partileri ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ ile tek adam rejiminden kurtulmayı amaçlıyor.

 

Bu şartlar altında yapılacak seçimlerin ve ülkemizde meydana gelen deprem felaketinin gölgesinde kutlanacak 23 Nisan Bayramı hepimize aydınlık bir gelecek getirsin.

 

Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.