Hanife AYGÜN Klinik Psikolog
Köşe Yazarı
Hanife AYGÜN Klinik Psikolog
 

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı öğrencinin sınavda başarılı olamayacağına dair yaşadığı korkunun oluşturduğu duygusal ve bilişsel bir durumdur. Bu duygusal ve bilişsel durumun oluşturduğu etkiye fizyolojik tepkiler eşlik eder.Kaygı kısaca kaynağı belirsiz korkudur. Kaygı strese en sık verilen tepkilerden biridir. Kaygı fizyolojik ve psikolojik açıdan karmaşık bir sürece sahip olan öğrenmeyi güçleştiren ve hatta zaman zaman engelleyen en önemli engellerden biridir.Sınav kaygısı bilişsel ve duygusal olarak iki ana bileşene bölünmüştür. Sınavdan olumsuz beklentiler, sınavdaki olası başarısızlıkla ilgili içsel konuşmalar bilişsel bileşeni; gerginlik, sinirlilik gibi otonom sinir sisteminin aşırı uyarılmışlığı ile ilgili  fizyolojik tepkiler  duygusal bileşeni oluşturur.   Sınav kaygısı sadece ülkemize has bir kavram olmayıp uluslararası düzeyde var olan bir olgudur. Sınav kaygısı yoğunluğu açısından üst sıralarda yer aldığımız yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Bir ülkede toplumun sınava verdiği önem ile sınav kaygısı arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir. Sınav kaygısının problemli oluşunun en önemli yönü  sınava girenlerin sınavların gerektirdiği  kendine güven ve yüksek düzeyde düşünme gücünü  bir yana bırakarak başarısızlığın yan etkileri ile aşırı şekilde ilgilenmeleridir.   Sınavlardan korkmak yerine onu sizi hayallerinize ulaştıracak bir kapı olarak görmek başarıyı artıracaktır. Sınavlar bir kişilik testi değildir. Sizin kişiliğinizin kalitesini, iyi ya da kötü biri mi olduğunuzu ölçmez. Sınavlara zeka testleriymiş gibi de yaklaşmamak gerekiyor.Sınavdan aldığınız puan IQ puanınız değildir. Bu testler zekayı değil bilgiyi ve yorumlama gücünü ölçmektedir. Bu şu anlama geliyor; patalojik bir zeka veya öğrenme engeliniz yoksa çalıştığınız takdirde sınavı kazanabilirsiniz ve doğru teknikleri kullandığınızda sınav başarınızı artırabilirsiniz.   Hayata geniş bir çerçeveden bakın. Sadece sınav gününe odaklanmayın.Bunu doğum ve ölüm arasındaki yaşam çizginizde bir nokta olarak görün.Kazansanız da kazanamazsanız da sınavdan sonrada hayatınızın devam edeceğini ve güzel bir geleceğiniz olacağını düşünün. Sınav hayatınız için önemli bir aşama olabilir ancak bunun tüm yaşamınızı yutmasına ve geleceğinizi olumsuz şekillendirmesine izin vermeyin.   Her öğrencinin sınavlara hazırlanma sistemi farklıdır. Kişiye özgüdür. Etkili sınav tekniklerini öğrenmek, sınav kaygısını sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için psikolojik destek alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 17 Mart 2023 - Cuma
Hanife AYGÜN Klinik Psikolog

Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı öğrencinin sınavda başarılı olamayacağına dair yaşadığı korkunun oluşturduğu duygusal ve bilişsel bir durumdur. Bu duygusal ve bilişsel durumun oluşturduğu etkiye fizyolojik tepkiler eşlik eder.Kaygı kısaca kaynağı belirsiz korkudur. Kaygı strese en sık verilen tepkilerden biridir. Kaygı fizyolojik ve psikolojik açıdan karmaşık bir sürece sahip olan öğrenmeyi güçleştiren ve hatta zaman zaman engelleyen en önemli engellerden biridir.Sınav kaygısı bilişsel ve duygusal olarak iki ana bileşene bölünmüştür. Sınavdan olumsuz beklentiler, sınavdaki olası başarısızlıkla ilgili içsel konuşmalar bilişsel bileşeni; gerginlik, sinirlilik gibi otonom sinir sisteminin aşırı uyarılmışlığı ile ilgili  fizyolojik tepkiler  duygusal bileşeni oluşturur.

 

Sınav kaygısı sadece ülkemize has bir kavram olmayıp uluslararası düzeyde var olan bir olgudur. Sınav kaygısı yoğunluğu açısından üst sıralarda yer aldığımız yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Bir ülkede toplumun sınava verdiği önem ile sınav kaygısı arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir. Sınav kaygısının problemli oluşunun en önemli yönü  sınava girenlerin sınavların gerektirdiği  kendine güven ve yüksek düzeyde düşünme gücünü  bir yana bırakarak başarısızlığın yan etkileri ile aşırı şekilde ilgilenmeleridir.

 

Sınavlardan korkmak yerine onu sizi hayallerinize ulaştıracak bir kapı olarak görmek başarıyı artıracaktır. Sınavlar bir kişilik testi değildir. Sizin kişiliğinizin kalitesini, iyi ya da kötü biri mi olduğunuzu ölçmez. Sınavlara zeka testleriymiş gibi de yaklaşmamak gerekiyor.Sınavdan aldığınız puan IQ puanınız değildir. Bu testler zekayı değil bilgiyi ve yorumlama gücünü ölçmektedir. Bu şu anlama geliyor; patalojik bir zeka veya öğrenme engeliniz yoksa çalıştığınız takdirde sınavı kazanabilirsiniz ve doğru teknikleri kullandığınızda sınav başarınızı artırabilirsiniz.

 

Hayata geniş bir çerçeveden bakın. Sadece sınav gününe odaklanmayın.Bunu doğum ve ölüm arasındaki yaşam çizginizde bir nokta olarak görün.Kazansanız da kazanamazsanız da sınavdan sonrada hayatınızın devam edeceğini ve güzel bir geleceğiniz olacağını düşünün. Sınav hayatınız için önemli bir aşama olabilir ancak bunun tüm yaşamınızı yutmasına ve geleceğinizi olumsuz şekillendirmesine izin vermeyin.

 

Her öğrencinin sınavlara hazırlanma sistemi farklıdır. Kişiye özgüdür. Etkili sınav tekniklerini öğrenmek, sınav kaygısını sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için psikolojik destek alabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.