Hanife AYGÜN Klinik Psikolog
Köşe Yazarı
Hanife AYGÜN Klinik Psikolog
 

KIŞ DEPRESYONU NEDİR?

KIŞ AYLARINDA RUH SAĞLIMIZI KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİRİZ?   Kış mevsiminin sadece doğa üzerine değil insan üzerine de pek çok etkisi vardır. Özellikle insanların doğasını olumsuz yönde etkileyerek çeşitli fiziksel ve psikolojik değişikliklere neden olmaktadır. Kış mevsiminde yaşanan en önemli değişimlerden bir tanesi kış depresyonudur.   Kış depresyonu; güneş ışığındaki azalmaya  bağlı olarak yaşanan bir depresyon çeşididir. Gün ışığından yararlanma oranının düşmesiyle pek çok kişide keyifsizlik, durgunluk, hiçbir şey yapmak istememe, uykuyu almada güçlük, kimseyle görüşmek istememe vb. durumlarla kendini gösterir. Kış depresyonu yılın diğer zamanlarında zihinsel durum açısından oldukça sağlıklı olunmasına karşın, soğuk aylar yaklaştıkça depresyon belirtilerini gösteren, kişilerde ruhsal bir düzensizlik durumu olarak da tanımlanabilmektedir. Bilimsel adı mevsimsel duygu durum bozukluğudur. Kış depresyonu en çok  kadınlarda görülmektedir.   Depresyon, beynin kış aylarında günışığının azalmasıyla verdiği tepki ile tetiklenmektedir. Melatonin ve seratonin hormonu kış depresyonunun biyolojik alt yapısını oluşturmaktadır. Melatonin uykuyla bağlantılı doğal bir hormondur. Karanlıkta veya gündüzler kısaldığında vücut büyük miktarda melatonin üretir ve bunun sonucunda insanda uykuya meyil, rehavet ve uyuşukluğa neden olur. Seratonin hormonu ise insanın ruh halini ve keyfini etkiler. Güneş ışığına maruz kalındığında  seratonin hormonu artar. Kış ayları ile birlikte seratonin hormonunun düşüklüğü depresyonla ilişkili olduğu düşünülmektedir.    Kış depresyonu belirtileri;   * Ümitsizlik, isteksizlik * Kendini değersiz hissetme * Suçluluk duygusu * Enerji kaybı, çabuk yorulma * İştah eksikliği, iştahın azalması veya artması * Sinirlilik, karamsarlık * Anksiyete * Konsantrasyon bozukluğu  * Ölüm düşünceleri ve intihar arzusu    Kış Aylarında Ruh Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapabiliriz?    * Ortamınızı daha güneşli veya daha aydınlık hale getirebilirsiniz. * Hafif ve rahat kıyafetler giymek, kıyafetlerde canlı renkleri tercih edebilirsiniz. * Düzenli egzersiz yapabilirsiniz.Düzenli egzersiz her türlü fiziksel aktivite stres ve kaygıyı azaltmakta yardımcı olmaktadır. * Her gün çok kısa sürelide olsa dışarı çıkıp yürüyüş yapabilirsiniz. * Geceleri aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen gösterebilirsiniz. * Günlük kafein miktarını azaltabilirsiniz. * Bol sıvı , sebze ve meyve alımını artırabilirsiniz. * Duygularınızı hafifletmek için pozitif düşünebilir, şefkatle yaklaşabilirsiniz. * Bir hobi edinebilir yeni hedefler belirleyebilirsiniz. * Kış mevsimini kış uykusuna daldığınız bir mevsim gibi değil, yapabileceklerinizi  hayata geçirebilmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.   Bunları yapmanıza rağmen hala geçmiyorsa, aile, okul, iş, çevre  ve sosyal yaşantınızı ve işlevselliğinizi bozuyorsa uzman desteği alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 06 Şubat 2023 - Pazartesi
Hanife AYGÜN Klinik Psikolog

KIŞ DEPRESYONU NEDİR?

KIŞ AYLARINDA RUH SAĞLIMIZI KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

 

Kış mevsiminin sadece doğa üzerine değil insan üzerine de pek çok etkisi vardır. Özellikle insanların doğasını olumsuz yönde etkileyerek çeşitli fiziksel ve psikolojik değişikliklere neden olmaktadır. Kış mevsiminde yaşanan en önemli değişimlerden bir tanesi kış depresyonudur.

 

Kış depresyonu; güneş ışığındaki azalmaya  bağlı olarak yaşanan bir depresyon çeşididir. Gün ışığından yararlanma oranının düşmesiyle pek çok kişide keyifsizlik, durgunluk, hiçbir şey yapmak istememe, uykuyu almada güçlük, kimseyle görüşmek istememe vb. durumlarla kendini gösterir. Kış depresyonu yılın diğer zamanlarında zihinsel durum açısından oldukça sağlıklı olunmasına karşın, soğuk aylar yaklaştıkça depresyon belirtilerini gösteren, kişilerde ruhsal bir düzensizlik durumu olarak da tanımlanabilmektedir. Bilimsel adı mevsimsel duygu durum bozukluğudur. Kış depresyonu en çok  kadınlarda görülmektedir.

 

Depresyon, beynin kış aylarında günışığının azalmasıyla verdiği tepki ile tetiklenmektedir. Melatonin ve seratonin hormonu kış depresyonunun biyolojik alt yapısını oluşturmaktadır. Melatonin uykuyla bağlantılı doğal bir hormondur. Karanlıkta veya gündüzler kısaldığında vücut büyük miktarda melatonin üretir ve bunun sonucunda insanda uykuya meyil, rehavet ve uyuşukluğa neden olur. Seratonin hormonu ise insanın ruh halini ve keyfini etkiler. Güneş ışığına maruz kalındığında  seratonin hormonu artar. Kış ayları ile birlikte seratonin hormonunun düşüklüğü depresyonla ilişkili olduğu düşünülmektedir. 

 

Kış depresyonu belirtileri;

 

* Ümitsizlik, isteksizlik

* Kendini değersiz hissetme

* Suçluluk duygusu

* Enerji kaybı, çabuk yorulma

* İştah eksikliği, iştahın azalması veya artması

* Sinirlilik, karamsarlık

* Anksiyete

* Konsantrasyon bozukluğu 

* Ölüm düşünceleri ve intihar arzusu 

 

Kış Aylarında Ruh Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapabiliriz? 

 

* Ortamınızı daha güneşli veya daha aydınlık hale getirebilirsiniz.

* Hafif ve rahat kıyafetler giymek, kıyafetlerde canlı renkleri tercih edebilirsiniz.

* Düzenli egzersiz yapabilirsiniz.Düzenli egzersiz her türlü fiziksel aktivite stres ve kaygıyı azaltmakta yardımcı olmaktadır.

* Her gün çok kısa sürelide olsa dışarı çıkıp yürüyüş yapabilirsiniz.

* Geceleri aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen gösterebilirsiniz.

* Günlük kafein miktarını azaltabilirsiniz.

* Bol sıvı , sebze ve meyve alımını artırabilirsiniz.

* Duygularınızı hafifletmek için pozitif düşünebilir, şefkatle yaklaşabilirsiniz.

* Bir hobi edinebilir yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

* Kış mevsimini kış uykusuna daldığınız bir mevsim gibi değil, yapabileceklerinizi  hayata geçirebilmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.

 

Bunları yapmanıza rağmen hala geçmiyorsa, aile, okul, iş, çevre  ve sosyal yaşantınızı ve işlevselliğinizi bozuyorsa uzman desteği alabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.