Hanife AYGÜN Klinik Psikolog
Köşe Yazarı
Hanife AYGÜN Klinik Psikolog
 

ÇOCUKLARI KURBAN KESİMİNE MARUZ BIRAKMAYIN

Kurban Bayramı hem dini gereklerimizin yerine getirildiği hem de büyük aile sofralarının kurulduğu bizim için çok önemli bir dönem. Ancak dini gerekleri yerine getirirken geleceğimiz olan çocukların bu bayramı doğru şekilde algılamaları ve herhangi bir psikolojik travma yaşamamaları da çok önemli.   12-13 yaşına kadar çocukların kurban kesimine tanık olması uygun değildir.   Çocuklar 12 – 13 yaşlarından sonra dinin soyut kavramlarını anlama kavrama becerisine erişirler. Bu noktadan sonra kurban kesimlerine zorlama olmadan, kendileri de bu konuda istekliyse katılabilirler.   Çocukların özellikle 7 yaşına kadar kesinlikle maruz bırakılmaması gerekir. Bazı anne ve babalar hem daha fazla benimsemesini sağlamak hem de belki daha kolay olması nedeniyle Kurban Bayramını anlatmaktansa, gösterip çocuklara bu durumu yaşatmayı tercih ediyor. Ancak bu sahnelerin çocukların ruh dünyası üzerinde ciddi zararları olabilir. Çocukların olaylar karşısında verdikleri tepkiler ebeveynlerinin sevgisi, sabrı, hoşgörüsü ve yönlendirmesiyle birlikte olgunlaşmış davranışa dönüşür. Özellikle 0-7 yaş arasında maruz kaldığı çiğ (kan, acı verme çekme, öldürme gibi saldırganlık duygularının ilkel bir şekilde dışa vurulduğu) sahneler, tepkilerin uygun ve olgunlaşmış bir davranışa dönüşmesini zorlaştırır. Kurbanın kesildiği sahne de bu temaları hatırlatabilir. Kurban kesimi sahnesi, yetişkin bakışından farklı olarak, çocuk tarafından bir hayvanın öldürüldüğü, kanının akıtıldığı ve zarar verildiği şeklinde algılanır. Bu durum bazı çocuklarda şiddet içerikli davranışları; bazısında ise zarar görme kaygı ve korkularını artırır. Olabildiğince bu gibi sahnelerden uzak kalınması duyguların daha kontrollü bir şekilde yaşanmasına yardımcı olur.   Lütfen çocuğunuza bu bayram eğer yaşı küçükse dini soyut kavramları anlamayacağı için bayramın iyilik ve güzellik kısmını anlatabilirsiniz. Yardımlaşmanın ön plana geldiği, ihtiyacı olanların ihtiyaçlarının karşılandığı, uzun süredir göremediklerimizi gördüğümüz, iyiliğin ve güzelliğin ön planda olduğu kısımlarından bahsedebilirsiniz.   Çocuklarımızın sağlıklı psikososyal gelişimi için hepimizin dikkatli davranacağı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.
Ekleme Tarihi: 23 Haziran 2023 - Cuma
Hanife AYGÜN Klinik Psikolog

ÇOCUKLARI KURBAN KESİMİNE MARUZ BIRAKMAYIN

Kurban Bayramı hem dini gereklerimizin yerine getirildiği hem de büyük aile sofralarının kurulduğu bizim için çok önemli bir dönem. Ancak dini gerekleri yerine getirirken geleceğimiz olan çocukların bu bayramı doğru şekilde algılamaları ve herhangi bir psikolojik travma yaşamamaları da çok önemli.

 

12-13 yaşına kadar çocukların kurban kesimine tanık olması uygun değildir.

 

Çocuklar 12 – 13 yaşlarından sonra dinin soyut kavramlarını anlama kavrama becerisine erişirler. Bu noktadan sonra kurban kesimlerine zorlama olmadan, kendileri de bu konuda istekliyse katılabilirler.

 

Çocukların özellikle 7 yaşına kadar kesinlikle maruz bırakılmaması gerekir. Bazı anne ve babalar hem daha fazla benimsemesini sağlamak hem de belki daha kolay olması nedeniyle Kurban Bayramını anlatmaktansa, gösterip çocuklara bu durumu yaşatmayı tercih ediyor. Ancak bu sahnelerin çocukların ruh dünyası üzerinde ciddi zararları olabilir. Çocukların olaylar karşısında verdikleri tepkiler ebeveynlerinin sevgisi, sabrı, hoşgörüsü ve yönlendirmesiyle birlikte olgunlaşmış davranışa dönüşür. Özellikle 0-7 yaş arasında maruz kaldığı çiğ (kan, acı verme çekme, öldürme gibi saldırganlık duygularının ilkel bir şekilde dışa vurulduğu) sahneler, tepkilerin uygun ve olgunlaşmış bir davranışa dönüşmesini zorlaştırır. Kurbanın kesildiği sahne de bu temaları hatırlatabilir. Kurban kesimi sahnesi, yetişkin bakışından farklı olarak, çocuk tarafından bir hayvanın öldürüldüğü, kanının akıtıldığı ve zarar verildiği şeklinde algılanır. Bu durum bazı çocuklarda şiddet içerikli davranışları; bazısında ise zarar görme kaygı ve korkularını artırır. Olabildiğince bu gibi sahnelerden uzak kalınması duyguların daha kontrollü bir şekilde yaşanmasına yardımcı olur.

 

Lütfen çocuğunuza bu bayram eğer yaşı küçükse dini soyut kavramları anlamayacağı için bayramın iyilik ve güzellik kısmını anlatabilirsiniz. Yardımlaşmanın ön plana geldiği, ihtiyacı olanların ihtiyaçlarının karşılandığı, uzun süredir göremediklerimizi gördüğümüz, iyiliğin ve güzelliğin ön planda olduğu kısımlarından bahsedebilirsiniz.

 

Çocuklarımızın sağlıklı psikososyal gelişimi için hepimizin dikkatli davranacağı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.