TÜRKMEN HAFRİYAT-12.10.2024

Özdemir, Kenevir'i TBMM gündemine taşıyarak soru önergesi verdi

Siyaset (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.02.2024 - 09:56, Güncelleme: 24.02.2024 - 10:04 9350+ kez okundu.
 

Özdemir, Kenevir'i TBMM gündemine taşıyarak soru önergesi verdi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, keneviri TBMM gündemine taşıdı.
İYİ Partili Nimet Özdemir; "Samsun Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 29 Eylül 2013'da yayımladığı 'Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik' ile izne tabi kültür bitkisi statüsüne alınmıştır. Yönetmelik hükümleri gereğince; Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 il ve ilçelerinde izin almak şartıyla kenevir  üretimi yapılabilmektedir. Küresel ölçekte " endüstriyel kenevir ve kenevir bazlı ürünler ticaretinin 2020'de 8,1 milyar doların üzerinde gerçekleştiği ve 2026'ya kadar 65 milyar dolardan fazla olacağı tahmin ediliyor. Avrupa ülkelerinde ham kenevir ve ham kenevir lifi ticareti, dünyadaki ticaretin %65'ten fazlasını oluşturmaktadır" dedi. Milletvekili Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle dört ayrı soru önergesi verdi. 1- Türkiye'de kenevir üretimi yıllık kaç dekar alanda yapılmaktadır? 2023 yılında ülkemizin toplam kenevir üretimi ne kadardır? 2- Küresel düzeyde üretimi ve elde edilen geliri giderek artan kenevir sektöründe, özel sektörün tek belirleyici rolünün değiştirilmesine yönelik Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunuyor mu? TEKEL'in kapatılmasıyla tütün sektöründe yaşanan olumsuz  gelişmelerin önlenebilmesi için tütün, kenevir ve genel olarak tarım sektöründe devlet güvencesinin sağlanmasına yönelik herhangi bir planlama yapılmakta mıdır? 3- Başta Samsun Vezirköprü olmak üzere üretim izni verilen bölgelerde kenevir üretimi talep eden ancak kapasite sınırlaması ve sertifikalı tohum tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ekim gerçekleştiremeyen köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik herhangi bir çalışma mevcut mudur? Talebi karşılayabilecek kadar tohum üretilememesinin nedeni nedir? 4- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli " Vezir " ve "Narlı" kenevir türlerinin üretiminin yaygınlaştırılması konusunda herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Taleplere cevap verebilecek şekilde kapasite artırımı ne zaman gerçekleştirilecektir?  
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, keneviri TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Partili Nimet Özdemir; "Samsun Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 29 Eylül 2013'da yayımladığı ' Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik' ile izne tabi kültür bitkisi statüsüne alınmıştır. Yönetmelik hükümleri gereğince; Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 il ve ilçelerinde izin almak şartıyla kenevir  üretimi yapılabilmektedir.

Küresel ölçekte " endüstriyel kenevir ve kenevir bazlı ürünler ticaretinin 2020'de 8,1 milyar doların üzerinde gerçekleştiği ve 2026'ya kadar 65 milyar dolardan fazla olacağı tahmin ediliyor. Avrupa ülkelerinde ham kenevir ve ham kenevir lifi ticareti, dünyadaki ticaretin %65'ten fazlasını oluşturmaktadır" dedi.

Milletvekili Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle dört ayrı soru önergesi verdi.

1- Türkiye'de kenevir üretimi yıllık kaç dekar alanda yapılmaktadır? 2023 yılında ülkemizin toplam kenevir üretimi ne kadardır?

2- Küresel düzeyde üretimi ve elde edilen geliri giderek artan kenevir sektöründe, özel sektörün tek belirleyici rolünün değiştirilmesine yönelik Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma bulunuyor mu? TEKEL'in kapatılmasıyla tütün sektöründe yaşanan olumsuz  gelişmelerin önlenebilmesi için tütün, kenevir ve genel olarak tarım sektöründe devlet güvencesinin sağlanmasına yönelik herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?

3- Başta Samsun Vezirköprü olmak üzere üretim izni verilen bölgelerde kenevir üretimi talep eden ancak kapasite sınırlaması ve sertifikalı tohum tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ekim gerçekleştiremeyen köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik herhangi bir çalışma mevcut mudur? Talebi karşılayabilecek kadar tohum üretilememesinin nedeni nedir?

4- Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli " Vezir " ve "Narlı" kenevir türlerinin üretiminin yaygınlaştırılması konusunda herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Taleplere cevap verebilecek şekilde kapasite artırımı ne zaman gerçekleştirilecektir?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.