DEPREME NE KADAR HAZIRIZ ?

YEREL (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.09.2024 - 10:55, Güncelleme: 21.09.2024 - 10:55 1282 kez okundu.
 

DEPREME NE KADAR HAZIRIZ ?

Ülkemizin bir yıl önce yaşadığı asrın felaketi olan on bir ilin etkilendiği bir çok ilin yerle bir olduğu depremi yaşadık. Toplum olarak bu acı felaketi hemen unuttuk. Bundan sonra da böyle bir olay yaşamayacağımız garanti gibi hareket ediyoruz.
Yaşadığımız bu deprem felaketine bilim dışı davranarak adeta davetiye çıkarıyoruz. İnşaatlar yapılırken düzenli zemin etüdü yapılmıyor. Yapılmış gibi olumsuz olan yerlere olumlu rapor verebiliyoruz. Çünkü bu kararı olumsuzluk sonucu ceza almıyorlar. Yapılan inşaatın demiri, çimentosu ölçümlere göre yapılmıyor. Bilimin önerdiği şekilde kurallara uyarak görev yapsak bu acı sonucu hiçbir zaman yaşamayız. Kurallara uymayan müteahhit , mühendis, memur kim varsa ağır şekilde hukuken cezalandırılmalı. Hatta bilerek suç işleyen bu kişilerin diploması ve çalışma belgeleri iptal edilmelidir. Yaptığımız bu kuralsız davranışlar sonucu on bir ilimiz yerle bir oldu. Yüz binlerin üzerinde insanımız öldü, yaralandı, yakınlarını kaybetti, anıları yaşamları yok oldu. Ülkemizin milyon dolarları yok oldu. İnsanlarımız evsiz barksız kaldılar. Acıyı yaşarken verdiğimiz sözleri yerine getiremedik. Tüm bu olumsuzluklardan ders aldık mı? Tabi ki halen ders almadık. İlgili kurumların afetlere karşı müdahale, tedbir, hizmet içi eğitim çalışmaları yapılıyor mu? Bilmiyoruz. Yapılıyorsa bu çalışmalar ne durumda? 1-Belediyemiz bünyesinde deprem ile ilgili birim oluşturuldu mu? 2-Binaların depreme dayanıklı olup olmadığı tespit tarama çalışması var mı? 3-Belediye bina sahiplerinin ve site binalarının depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti için nereye müracaat etmeleri bu taramadan ücret tahsil edilip edilmeyeceği ile ilgili ilçe halkı ile istişare çalışması yapılıyor mu? 4-Derpremde gerekli olan araç gereç temini ve görev alacak personele hizmet içi eğitim veriliyor mu? 5-Depremde birinci muhatap Vezirköprü Türk Kızılay Şubesi çadır, battaniye, han, yiyecek, gıda vs. görev kapsamında çalışmaları var mı? 6- Depreme hazırlık çalışmasında İlçe Kaymakamlığı, Sivil Savunma, okullarda öğrencilerimize, ilçe halkına deprem anında neler yapılması ile ilgili gerçek bir tatbikat çalışması var mı? 7- İlçe genelinde toplanma alanları var mı? Varsa her mahalle halkı hangi alanda toplanacağını biliyor mu? Halk bu konuda aydınlatıldı mı? 8-Bina yapı denetçilerin imza memurluğu değil gerçek şekilde denetim yapmalarının sağlanması. Bu denetim memurlarınında denetlenmesi. Binaların yerinde görülerek denetlenmesi. Halkımız, ilçemiz, ülkemiz acılar yaşamasın.
Ülkemizin bir yıl önce yaşadığı asrın felaketi olan on bir ilin etkilendiği bir çok ilin yerle bir olduğu depremi yaşadık. Toplum olarak bu acı felaketi hemen unuttuk. Bundan sonra da böyle bir olay yaşamayacağımız garanti gibi hareket ediyoruz.

Yaşadığımız bu deprem felaketine bilim dışı davranarak adeta davetiye çıkarıyoruz. İnşaatlar yapılırken düzenli zemin etüdü yapılmıyor. Yapılmış gibi olumsuz olan yerlere olumlu rapor verebiliyoruz. Çünkü bu kararı olumsuzluk sonucu ceza almıyorlar.

Yapılan inşaatın demiri, çimentosu ölçümlere göre yapılmıyor. Bilimin önerdiği şekilde kurallara uyarak görev yapsak bu acı sonucu hiçbir zaman yaşamayız. Kurallara uymayan müteahhit , mühendis, memur kim varsa ağır şekilde hukuken cezalandırılmalı. Hatta bilerek suç işleyen bu kişilerin diploması ve çalışma belgeleri iptal edilmelidir.

Yaptığımız bu kuralsız davranışlar sonucu on bir ilimiz yerle bir oldu. Yüz binlerin üzerinde insanımız öldü, yaralandı, yakınlarını kaybetti, anıları yaşamları yok oldu. Ülkemizin milyon dolarları yok oldu. İnsanlarımız evsiz barksız kaldılar. Acıyı yaşarken verdiğimiz sözleri yerine getiremedik. Tüm bu olumsuzluklardan ders aldık mı? Tabi ki halen ders almadık.

İlgili kurumların afetlere karşı müdahale, tedbir, hizmet içi eğitim çalışmaları yapılıyor mu? Bilmiyoruz. Yapılıyorsa bu çalışmalar ne durumda?

1-Belediyemiz bünyesinde deprem ile ilgili birim oluşturuldu mu?

2-Binaların depreme dayanıklı olup olmadığı tespit tarama çalışması var mı?

3-Belediye bina sahiplerinin ve site binalarının depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti için nereye müracaat etmeleri bu taramadan ücret tahsil edilip edilmeyeceği ile ilgili ilçe halkı ile istişare çalışması yapılıyor mu?

4-Derpremde gerekli olan araç gereç temini ve görev alacak personele hizmet içi eğitim veriliyor mu?

5-Depremde birinci muhatap Vezirköprü Türk Kızılay Şubesi çadır, battaniye, han, yiyecek, gıda vs. görev kapsamında çalışmaları var mı?

6- Depreme hazırlık çalışmasında İlçe Kaymakamlığı, Sivil Savunma, okullarda öğrencilerimize, ilçe halkına deprem anında neler yapılması ile ilgili gerçek bir tatbikat çalışması var mı?

7- İlçe genelinde toplanma alanları var mı? Varsa her mahalle halkı hangi alanda toplanacağını biliyor mu? Halk bu konuda aydınlatıldı mı?

8-Bina yapı denetçilerin imza memurluğu değil gerçek şekilde denetim yapmalarının sağlanması. Bu denetim memurlarınında denetlenmesi. Binaların yerinde görülerek denetlenmesi.

Halkımız, ilçemiz, ülkemiz acılar yaşamasın.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve vezirkopruozlem.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.