CHP İlçe Başkanı Nazım Kale: “ ÜRETENİN CANI YANIYOR ”

 

Çünkü hükümetin üreticilerle ilgili plan programı yok. Üretici önünü göremiyor. Sistem kendi kedini kontrol edebilirse edecek. Hiçbir alanda ekonomik bir program yok.” Saldım çayıra mevlam kayıra” deyip gidiyoruz.

Buğday’ın maliyeti on bir, on iki lira iken hiç kar vermeden maliyetine buğday almak üreticinin canını yakıyor. Üreten her yıl üretmekten vazgeçiyor. Girdi maliyetleri aşırı artarken ürün değeri düşürülünce mağduriyet yaşanıyor. Toprak mahsulleri ofisi ilçeye kurulup üreticiyi ezdirmeden açıklanan fiyattan bile mahsul alınmıyor. Özelden yer kiralanarak alım yapılmaya çalışılıyor. Bu ne kadar sağlıklı yürür üreticiyi kara kara düşündürüyor. Geçen yıl altı liraya ürün verdiklerini, ürünlerinin değerinde alınmadığını söylüyorlar. Tüccara vermeye adete zorlandık diyorlar. Randevusu geçti almıyor, değerini taban fiyatın altına düşürüyor, o zaman üretici mecburi tüccara teslim ediyor elimizi kolumuzu adeta bağlıyorlar, bizi ikinci kez maddi olarak ezmiş ezdirmiş oluyor diye feryat etmekteler.

Oysaki en yakın ilçe Havza’da TMO’nun sekiz, on tane silosu var. Vezirköprü’ye de kurulabilir üretilen ürünleri depolayacak kadar. Veya burada alınan ürünler Havza’ya gönderilebilir. Ancak üreticiyi tüccarın eline bırakmadan bir türlü TMO’da bu alımları yapabilir. Ancak bu tercih meselesi. Tercihi üreticiden yana kullanırsan üretici rahat eder. Sermayeden yana kullanırsan sermayesi güçlü olanlar kazanır.

Üreticinin diğer bir feryadı ise bizim buğdayımızı bizden almıyorlar, biz tüccara veriyoruz. Aynı buğdayı tüccar tıra yükleyip teslim ediyor. Bizden alınmayan buğday tüccara geçince şekli değişiyorki onu alıyorlar diye şikayette bulunuyorlar. Her şeyden önce hiçbir buğday açıklanan fiyatın altında alınmamalı. Taban fiyatın üstünde kaliteye göre artış yapılmalıdır diye üreten serzenişte bulunuyor.

Bu olumsuzlukları üretici olan herkes her alanda yaşıyor. Tüketici de yanlış enflasyon hesaplamasıyla mağdur ediliyor. Yüzde yüz elli enflasyonu yüzde yetmiş açıklarsan aradaki farkı çalışanın, tüketicinin, emeklinin cebinden götürürsün.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak hakkı gasp edilen, ezilen halkımızın yanında olacağız. Tüm yapılan haksızlıkları toplumda, basında dillendireceğiz. Bu konuda sorumlu olanları uyaracağız. Kooparitiflerimiz, odalarımız, siyasi otoritelerimizi tüm bu olumsuzlukları gidermek için üzere göreve çağırıyoruz.

Nazım Kale

CHP İlçe Başkanı