SAMSUN MİLLETVEKİLİ MEHMET KARAMAN SORU ÖNERGESİ VERDİ

 

05/06/1996 tarihli 3308 sayılı Mesleki ve Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak , çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık saigortası; mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında zorunlu ve fiili staja tabi tutulan öğrenciler , kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46. Maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı , 82.’nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır. Bu bağlamda başta meslek liselerinde olmak üzere mesleki eğitim alan öğrenciler, çıraklar ve bahsi geçen stajyerler uzun vadeli sigortalı kollarından yapılmayan bildirimlerinden ötürü başta emeklilik yaşı olmak üzere yaşlılık aylığına hak kazanma noktasında ve özlük hakları yönünden mağduriyet yaşamaktadır.

Bu çerçevede:

1)Yukarıda izah edilen durumlardan ötürü 08/09/1999 tarihinden önce kısa vadeli sigorta kollarından bildirimi olduğu halde uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi olmadığı için yaşlılık aylığına hak kazanma şartı kadınlar için 58 ve üstü erkekler içim 60 ve üstü olan sigortalılarımızın sayısı nedir ve bu kişilerin farklı sigorta kollarına tabi olmasından ötürü yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için bakanlığımızca yapılan bir çalışma var mıdır ?

2)Başta meslek liselerimiz olmak üzere eğitim kurumlarında teknik ve ara eleman olmak için eğitim alan öğrencilerimizin de mezkur mağduriyetleri yaşamaması ve mesleki teknik eğitime teşvik sağlanması için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu ortak bir çalışma yürütmekte midir ? Bu kurumlarda mesleki eğitim alan öğrencilere yönelik sigorta prim desteği ve fiili hizmet süresü zammı uygulanmasına yönelik bir planlamanız bulunmakta mıdır?

3)Günden güne teknik eleman eksikliğinin ,ara eleman eksikliğinin ve genç işsizliğinin arttığı ülkemizde hali hazırda bu eğitimleri veren meslek liselerimize ve yükseköğretim kurumlarına talebi arttırmak; sağlıklı, bilimsel ve güvenli bir eğitim verilmesini sağlayarak nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasını temin etmek için bakanlığımızca hazırlanan bir destek paketi ve programı var mıdır ?