Pancar üretiminde ikinci sıradayız
Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından düzenlenen toplantıda Vezirköprü’de 98 bin ton pancar üretildiği ve bu rakamın bölgede en fazla pancar üretiminde ikinci olduğu belirtildi.
Mustafa Saatci Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Mustafa Saatcı, Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan ve yönetim kurulu üyeleri ile fabrika yöneticileri Vezirköprü’de şeker pancarı üreticisi ile bir araya geldi.
Toplantıda üreticilere bilgiler veren Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Mustafa Saatcı; “Geçen yıl Vezirköprü’müzden 98 bin ton pancar aldık. Vezirköprü’ye bu konuda şahsım ve yönetimim adına teşekkür ediyorum.
Göreve başladığımızda 18 bin ton olan pancar alımı 98 bin tona çıktı. Bu durum her babayiğidin harcı değil. Bu sene Vezirköprü ikinci sırada, birinci de Gümüşhacıköy 101 bin ton. Ama 2023-2024 kampanya döneminde Vezirköprü 150-180’den aşağı düşmeyecek.” dedi.
TABAN FİYAT 2 BİN TL
2023 yılında alımı yapılacak Şeker Pancarı fiyatı hakkında da konuşan Saatcı; “Geçen sene burada çiftçi toplantımızı yaptığımızda 800 lira bir fiyat vermiştik. İlla bir milyon lira olsun denilmişti. Bunu biz kendi başımıza veremeyeceğimizi ama bu fiyatın bin lirayı geçeceğini hep söylemiştik. Bu sene kampanya açılışımızdan önce ilgili arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde 2 bin lira taban fiyat verdik. Bu garanti bir fiyat, bunun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Ödemeler ve fabrikanın durumunu da değerlendiren Saatcı; “Pancar paralarımızı ödedik. Bu sene pancardan diğer yörelerde bir memnuniyet var. Vezirköprü’de de olacağını zannediyorum. Diğer mahsullere göre güzel bir fiyat. Bu süreç içerisinde bizlerin, ekibimizin kusurları olmuştur. Vezirköprü’ye art niyetli bir şeyimiz kesinlikle olmaz, olmaması da lazım. Çünkü bize en büyük destek veren bir ilçemiz. Sadece pancarda değil, yaptığımız seçimli genel kurulda, daha sonra yaptığımız mali genel kurulda Vezirköprü gereğini hep yapmıştır.
Özellikle şunu bilmenizi istiyorum, biz sizlerin emanetçisiyiz. Göreve başladığımız 2017’den bugünler arasındaki büyük farkların olduğunu zannediyorum.
Vezirköprü’de su sorunumuz yok. Biz bunu daha ileri taşımak için ne yapabilirizi iyi çalışacağız. Bu sene 2 tane yeni söküm makinesi, 1 tane yükleme maus aldık, inşallah bunu bir tane daha alacağız. Yani Amasya Şeker’de 4 tane söküm makinesi, 1 tane yeni maus, 2 tane de eski mauslarımızı faaliyete geçireceğiz.
Vezirköprü’ye bu sene söküm makinesini gönderdik çok başarılı olamadı. Ama bu sene sezonun başında Vezirköprü’de bir maus ve bir makinenin mutlaka burada kalmasını sağlayacağız. Biz çiftçimizin hep yanında olacağız. Makine ekipman konusunda elimizden geleni yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
PANCARA ÖZEL GÜBRE
Saatcı, gübre konusunda yaptığı konuşmada ise; “Bu sene ikinci, üçüncü gübreye geçtik. Bunu bu sene çok önemsiyoruz. Toprak profillerine göre tahlilleri yapıldıktan sonra orijinal yapılı bir gübre aldık. Özel bir pancar gübresi yaptırdık. Gübrelerimiz de gelmeye başladı. Gübre dağıtımımız da başlayacak. Yani çiftçimiz ne kadar çok verim alırsa, mutlu olursa diye çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burası çiftçinin yeri, bu mutlaka böyle düşünülmeli.
Biz dışarıya pancar ektirmek istemiyoruz. İnşallah her yer Vezirköprü gibi duyarlı olur ve pancarını eker. Bu sene 402 bin ton kendi bölgemizden, 272 bin ton dışarıdan pancar aldık. 81 bin 40 şeker kotamız var. Bu şeker kotasını elimizden kaybetmememiz lazım. Bu ilçeyi şahsım ve yönetimim her ilçeden daha ayrı görüyor.” dedi.
Pancar üreticisinin sorularının cevaplanmasıyla sona eren toplantıya Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, CHP İlçe Başkanı Onur Bayburtlu, İyi Parti Vezirköprü İlçe Başkanı Salih Gürbüz, Vezirköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yakup Çağlıyan, Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Şakir Demirkan ile Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Kaya katıldı.