İl olacak ilçeler belli oldu

 

 Vezirköprü ise ;  coğrafi büyüklüğü il merkezine  uzaklığı kriterleri uygun olsa da  son yirmi yıl da verdiği göç nedeniyle nüfusunun 100 bin altında olması il olma şansını yitirdi. İlçelerin sınıflandırılmasında dahi hak ettiğimiz yere gelemedik. Halen üçüncü sınıf ilçeyiz.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından beklenen rapor açıklandı. TÜİK verilerine göre il olmaya aday görülen 24 ilçe belli oldu. İl olmak için 8 kriter aranıyor.

1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin il yapılması 1999'a kadar devam etti ve 67 olan il sayısı 81'e çıktı. 1999'dan beri il sayısı artmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'deki il ve ilçelerle ilgili kritik raporunu açıkladı.

TÜİK verilerine göre Antalya, Mersin, Van, Muğla, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Diyarbakır ve diğer şehirlerde bulunan 24 ilçe il olmaya aday olarak görülüyor. Türkiye’de bazı ilçeler, nüfus, ekonomi, ulaşım ve coğrafi konum gibi kriterlerle il olmaya hak kazanıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki ilçeler, birçok ilden daha fazla nüfusa sahip. Ancak il olmak için sadece nüfus yeterli değil. İlçelerin bağlı oldukları il merkezlerine uzaklığı, sosyo-ekonomik koşulları, altyapısı, kültürel ve tarihi değerleri de önemli rol oynuyor.

İl olmak için 8 kriter isteniyor

Yapılan çalışmaya göre il olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyor.

Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kıstaslar arasında.

TÜİK verilerine göre bu kriterleri taşıyan ilçeler

O İLÇELER İL OLMAYI BEKLİYOR

Türkiye genelinde bu kriterleri karşılayan çok sayıda ilçe bulunurken bu ilçeler dört gözle il olmayı bekliyor. İl olmayı bekleyen ve belirtilen şartları taşıyan ilçeler şu şekilde;

Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba, Akçakale, Tarsus, Ergani ve Viranşehir

Bu ilçelerin il statüsüne yükselmesi durumunda, Türkiye'nin idari yapısında önemli değişiklikler yaşanabilir ve yeni illerin oluşmasıyla birlikte bölgesel kalkınma da hız kazanabilir.