İyi Parti Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Ersanlı -‘Adaletin Getirisi’
28. Dönem İyi Parti Samsun Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı ‘Adaletin Getirisi’ başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Ersanlı yazısında; “Milletvekili adaylarının belirlenmesinde; liyakat, siyasal ahlakı ve çevresel temsil gücünün dikkate alınması gerekir.” dedi.
Prof. Dr. Ersanlı’nın yazısı şöyle; “Uluslararası alanda yer almanın ilk ve temel koşulu, içerde ve dışarda güvenilir bir ülke olmak. Kendi halkına güven veremeyen bir ülke, başkalarına nasıl güven verebilir ki? Güven herkesin geleceğinden emin olması, belirsizliklerin yok olduğu bir ortamın doğurduğu bir duygu durumu olup biyo-psikososyal bir ihtiyaçtır.
Her canlı, varlığını sürdürebilmek için güvenli bir ortam da olmak ister. Özellikle de insan, sadece barınmak için değil, gelişim ve gerçekleşim için kendini güvende hissetmek ister. Güvenin teminatı adalettir. Adaletin sağlandığı bir ülkede devlet, kanun devleti değil, hukuk devleti olur. Hukuk devletinde, kimsenin hakkı kimse de kalmaz, kimse de kimseye hükmedemez. Her şey sorumluluk bilinci içinde sürüp gider. Böylesi bir ülkede yatırımlar hızlanır, verim ve bereket artar, işsizlik sorunu yaşanmaz, kısacası mutlu ve huzurlu bir ortam doğar. İnsanının insanca yaşama fırsatı gerçekleşen ülkede arzu edilen bir sosyal bütünleşme de kendiliğinden gerçekleşir. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözü tam da bu sosyal gerçeği anlatmak için söylenmiştir.
Sosyal bütünleşemeye paralel olarak da bilim, sanat ve kültür hayatında da anlamlı ve önemli gelişmeler olur. İnsanlar birbirini rakip olarak değil, varlık sebebi olarak algılamaya ve görmeye başlar. Ülke düzeyinde yaşanan bu sevgi, saygı ve barış, komşu ülkelere doğru yayılır.
Ekonomisi güçlü olan ülkelerin diğer ülkelere doğru açık veya örtük çıkar amaçlı taleplerinin, hatta müdahalelerinin olduğu bilinen bir gerçek. “Parayı alan, emri de alır” sözü her halde boşa söylenmemiştir. Bir ülkenin biri yetişmiş insan gücü, diğeri ise ekonomi olmak üzere iki temel gücü vardır. Bu güçler, birbirinin hem sebebi hem de sonucudur. Kaynağı ise eğitimdir. Eğitim, insan zihnine yapılan bir yatırımdır. Eğitim, ürününü geç ve güç veren pahalı ama hayati bir yatırımdır.
Eğitim, milli ve evrensel değerlerden hareketle insanın kendisinin, ailesinin ve milletinin olduğu kadar, insanlığın da seçkin bir bireyi olmasını hedefleyen bir felsefeye sahip olması gerekir. Bu felsefeye uygun bir eğitim, belleği dolduran değil, merak ettiren, düşündüren, soran, sorgulayan, aklı işleten bir yol ve yöntemle yapılmalıdır. Eleştiriyel anlayışa fırsat vermeyen eğitim yaklaşımı, bireyin yaratıcılığını öldürdüğü gibi, yatırımların da heba olmasına neden olur. Aynı zamanda bireyin benlik yapısı üzerinde yaratacağı baskıdan dolayı bireyi bunalıma sürükler derim. Ya siz!
Bir toplumda bunalımlı insan sayısı artıkça, toplumun iç dinamiklerinin çözülmesine ve her alanda verimsizliklere yol açar. Bu açıklamalara göre, gerek birey gerekse toplum olarak ve uluslararası alanda etkin olarak var olmak için, insanını çağların üstüne taşıyacak bir hukuksal yapı ve işleyişin yanında, doğru yapılandırılan aklı, gönlü ve bilimi etkili kılan hürriyetçi ve demokratik bir eğitim şart.
Böylesi bir anlayışın doğması için ise, siyasi iradenin ona göre şekillenmesi, o da milletvekili adaylarının belirlenmesinde; liyakat, siyasal ahlakı ve çevresel temsil gücünün dikkate alınması gerekir. Bu konuda genel başkanımıza güveniyorum. Güvenmek erdemliliktir.
“Akıllı insan vicdanını susturmaz, onu dinler.”
“Bir ülke yönetiminde her alana tesir eden sınırsız güç, o ülkeyi diktatörlüğe götürür.”
“Gün geldi geçecek, şafak söktü sökecek, dayan milletim az kaldı bu çile bitecek.” Kurtman Ersanlı.